Ihmetystä herättänyt taloyhtiön sadan vuoden vuokratontti myytiin jo eteenpäin

Vantaalaisen taloyhtiön tapaus on esimerkki siitä, että asunnon ostajan kannattaa ottaa selvää asunnon tontista.

Vantaalaisen taloyhtiön tapaus on esimerkki siitä, että asunnon ostajan kannattaa ottaa selvää asunnon tontista.

 

Rakennuslehti kertoi kesäkuussa 2018 Pohjola Rakennuksen gryndaamasta vantaalaisesta asunto-osakeyhtiöstä, jossa on tonttirahaston omistama sadan vuoden vuokratontti ilman taloyhtiön lunastusmahdollisuutta.

Lue juttu tästä: Nyt myydään uusia asuntoja sadan vuoden vuokratontilla ilman lunastusoikeutta – vuokra nousee alkuvaiheessa nopeasti

Erikoista kohteessa on myös tontin vuokran nousumekanismi. Vuokra nousee kahdesti vuodessa elinkustannusindeksin mukaisesti, mutta ensimmäiset 13 kertaa korotus on vähintään 1,25 prosenttia. Se tekee kuudessa vuodessa yhteensä 17,5 prosentin korotuksen tonttivuokraan.

Taloyhtiö teki sopimuksen pohjoismaisen kiinteistösijoitusyhtiö Nrepin kanssa. Yhtiön sijoitusjohtaja Jani Nokkanen kuitenkin kertoo, että yhtiö myi viime vuonna lähes kaikki tonttisijoituksensa, myös vantaalaisen asuntoyhtiön tontin. Ainoastaan Lahdessa maksamattomien tonttivuokrien takia konkurssiin mennyt Nuorisosäätiön asuntoyhtiön tontti on edelleen Nrepin omistuksessa.

Lahden tontissa ja kaikissa myydyissä tonteissa on sadan vuoden vuokrasopimus. Tavoitteena oli Nokkasen mukaan houkutteleva vaihtoehto kaupunkien vuokratonteille.

Tonttien uusi omistaja on eurooppalainen rahasto. Nokkasen mukaan kyse oli normaalista kiinteistökaupasta. Välittäjä tarjosi kokonaisuutta halukkaille, kilpailulla haettiin parasta hintaa.

”Oltiin ihan tyytyväisiä hintaan.”

Tonttipuoli kiinnostaa edelleen Nrepiä, mutta siitä päätettiin kuitenkin vetäytyä. Nokkasen mukaan markkina on pieni ja sinne tuli uusia toimijoita. Kielteisen julkisuuden takia todettiin, ettei haluta ottaa maineriskiä.

Vantaan asuntoyhtiössä on edelleen kuusi 77 neliön kolmiota myymättä. Kohteen välittäjä sanoo, että kohde on vaikea esimerkki tonttirahastosta. Tonttirahasto jarruttaa kauppojen tekemistä, samoin kuin asuntojen koko.

Välittäjän mukaan osa ostajista ymmärtää, osa ei, mitä tonttirahastot ovat. Oma tontti kiinnostaa eniten. Rahaston tontin osalta mietitään, miten helposti se myydään eteenpäin ja onko sillä vaikutusta sopimukseen? Nousevatko tontinvuokrat?

Asiakkuuspäällikkö Merja Wälkkilä Huoneistokeskuksesta kertoo, että sadan vuoden vuokrasopimuksen tontteja alkoi tulla pari vuotta sitten markkinoille. Niitä on solmittu useissa eri kaupungeissa, myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

LUe tästä Rakennuslehden selvitys tonttirahastojen yleistymisestä: Tonttirahastot ovat yleistyneet rajusti – voi tuoda asunnon ostajille ikäviä yllätyksiä

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Ihmetystä herättänyt taloyhtiön sadan vuoden vuokratontti myytiin jo eteenpäin”

  1. NREP tonttirahasto toistaa konseptiaan, missä sopimuksella harhautetaan kuluttajia tai ostajia, mikäli eivät ole valveutuneita. Vuokrataso nousee nopeasti sopimuksen alkuvaiheessa jonka jälkeen sopimus voidaan myydä muhkealla voitolla seuraavalle kansainväliselle rahastolle. Mielenkiintoinen yhteiskunnallinen keskustelun aihe onko tällainen harhauttaminen sopivaa? Pelkästään 100 vuotta on erittäin pitkä sopimussuhde. NREP on omasta puolestani mustalla listalla

Vastaa