Kokeile kuukausi maksutta

LVI-urakoinnissa edelleen hyvä vauhti – vain muutamassa maakunnassa synkät näkymät

Rakentamiseen ennustettu voimakas lasku ei ainakaan vielä näy LVI-urakoitsijoiden arvioissa.

Kuvituskuva. Yhteistyötä ja kommunikaatiota. Lvi-töitä kauppakeskus Triplan työmaalla. Kuva: Liisa Takala.

LVI-teknisten urakoitsijoiden teettämän kyselyn mukaan suhdannetilanteen odotetaan jatkuvan kohtuullisen hyvänä kevätkauden pääosassa Suomea. Vain muutamassa maakunnassa näkymät ovat synkkiä.

LVI-asennuksen suhdannekatsauksen mukaan uudisrakentaminen, erityisesti asuntorakentaminen, on pysynyt arvioita selvästi korkeammalla tasolla. Myös huoltotoiminta on yhtä hyvällä tasolla kuin syksyllä.

”Sen sijaan korjausrakentamisen nykytila on syksyistä selvästi huonompi. Tämä voi johtua siitä, että saneeraamista harkitsevat eivät ole vielä uudisrakentamisen vahvassa imussa lähteneet liikkeelle”, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n Jari Syrjälä sanoo.

Alueelliset yrityskohtaiset erot korostuvat

Aluekohtaisten erojen ohella yrityskohtaiset erot samallakin alueella toimivissa yrityksissä ovat kasvaneet. Vahvin uudis- ja korjausrakentamisen tilanne on Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa.

”Jälkimmäisissä maakunnissa sekä Kainuussa vauhti perustuu pääosin muutamaan isoon sairaala- ja terveysasemahankkeeseen. Heikoin tilanne vaikuttaa olevan Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa, mutta kyseessä olevien alueiden vastausten vähäisestä määrästä johtuen johtopäätösten vetäminen on epävarmaa. Kaupungeista meno on pääkaupunkiseudun ohella kiivainta Turussa ja Tampereella, vaikka kuhina ei vielä näy täysillä Pirkanmaan LVI-urakoitsijoiden tilauskannassa”, Syrjälä toteaa.

Hintakilpailun kiristyminen vihjaa ankeammista ajoista

Osaavasta henkilöstöstä on edelleen kova pula isoimpien kaupunkien alueilla, niiden ulkopuolella alkaa olla puutetta töistä. Lomautettujen määrä on kasvussa.

”Laskennassa on runsaasti töitä loppuvuodelle. Valmistautumisesta ankeampiin aikoihin kertoo hintakilpailun kiristyminen”, Syrjälä sanoo.

Suhdannekyselyn mukaan uudisrakentamisen hyvä vire jatkuu. Se on hyvällä tolalla 53 prosentilla vastaajista eli sama kuin lokakuussa 2019.

Valtakunnallisesti katsoen tilanne ei ole juurikaan muuttunut lokakuisen suhdannekyselyn jälkeen, alueellisia muutoksia on jonkin verran. Esimerkiksi Oulun, Kokkolan ja Porin seuduilla sekä Turun alueella ja pääkaupunkiseudulla rakentaminen jatkuu melko vilkkaana.

Seinäjoen ja Kouvolan seuduilla uudisrakentaminen on vähentynyt syksystä 2019. Tilauskantaa riittää osittain, mutta tarjouspyynnöt ovat hiljenemässä.
Korjausrakentaminen on laskenut tyydyttävälle tasolle ja se on hyvä 43 prosentilla vastaajista ja tyydyttävä noin puolella vastaajista, kun vielä lokakuussa se oli hyvä 67 prosentilla vastaajista.

Turun ja Kokkolan seuduilla sekä Kuopion alueella saneerauksien määrä on kasvanut sitten lokakuun 2019. Pääkaupunkiseudun korjausrakentaminen on kohtuullisen vilkasta. Varsinkin Porin ja Seinäjoen seuduilla korjausrakentaminen on vähentynyt.

Huoltotoiminta jatkuu tasaisena. Siinä on vähintäänkin hyvä tilanne yli puolella vastaajista. Kasvua on erityisesti Kymenlaaksossa. Keski-Pohjanmaalla huoltotoiminta on noussut tyydyttävälle tasolle sitten syksyn 2019. Etelä-Karjalassa ja Pirkanmaalla huoltotoiminta on vähentynyt.

Yritysten tilauskanta on jakautunut kolmanneksiin. Kasvua on 31 prosentilla, ennallaan pysynyt 35 prosentilla ja laskussa 35 prosentilla vastaajista.

LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n toteuttama suhdannekysely lähetettiin tammikuussa 2020 noin 330 jäsenyrityksen edustajille. Vastausprosentti oli 26.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “LVI-urakoinnissa edelleen hyvä vauhti – vain muutamassa maakunnassa synkät näkymät”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat