Ruotsissa puukerrostalo on betonista edullisempi

Ruotsalaisen selvityksen mukaan puukerrostalo on rakennuskustannuksiltaan perinteistä betonitaloa edullisempi. Hintaero on puun eduksi jopa 20 prosenttia.

Ruotsalaisen selvityksen mukaan puukerrostalo on rakennuskustannuksiltaan perinteistä betonitaloa edullisempi. Hintaero on puun eduksi jopa 20 prosenttia.

Selvityksen takana on Ruotsin betonirakentajien yhdistyksen ja betonin ja sementin valmistajien Betong-lehti. Selvityksen tuloksista kertoi täällä Suomessa Metsälehti.

Kustannusvertailussa on käyty läpi Ruotsin Tilastokeskuksen tiedot yli 2 000 rakennushankkeesta vuosilta 2013-17. Kyseisissä hankkeissa valmistui yhteensä 124 000 asuntoa.

Ruotsissa rakentamiskustannukset tilastoidaan rakentajien ilmoitusten perusteella. Betong-lehden mukaan ne kattavat 90 prosenttia kaikista rakennushankkeista.

Tulosten mukaan puurakentaminen on noin 20 prosenttia betonirakentamista edullisempaa. Esimerkiksi vuonna 2017 puukerrostalon rakennuskustannukset olivat keskimäärin 29 700 kruunua (liki 3 000 euroa) kerrosneliömetriltä. Betonirakennusten neliökustannus oli puolestaan 36 500 kruunua (3 640 euroa).

Ero pysyi likipitäen samana, vaikka tilastoihin kirjatut matalimmat kolmikerroksiset rakennukset jätettiin vertailun ulkopuolelle. Asiantuntijat selittivät tulosta muun muassa sillä, että puuelementtien tehdasvalmistus on kehittynyt ja alan yleinen osaaminen lisääntynyt. Vertailu tehtiin alun perin keväällä 2019.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Ruotsissa puukerrostalo on betonista edullisempi”

  1. Suomessa tehtynä ne ovat ongelmajätettä.

    Asiantuntijat selittivät tulosta muun muassa sillä, että puuelementtien tehdasvalmistus on kehittynyt ja alan yleinen osaaminen lisääntynyt.

Vastaa