Kokeile kuukausi maksutta

Kauppakamari antaisi kaavoitusaloitteet maanomistajille ja rakentajille

Kauppakamarien mielestä nykyinen kaavoitusjärjestelmä jättää prosesseihin harmaita alueita.

Sijoittajilla on ollut keskeinen rooli Vantaan uusien asuntojen rakentamisessa. Kuva: Mikko Suutarinen / HS

Kauppakamarit patistavat istuvaa hallitusta liikkeelle maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksessa. Yksi tärkeä kehitysaskel olisi antaa maanomistajille ja hankkeiden toteuttajille kaava-aloiteoikeus.

Kaavoittajan ja asiasta vastaavan virkamiehen pitäisi tehdä kaavoitusprosessin aloittamisesta tai aloittamatta jättämisestä perusteltu juridinen päätös virkavastuulla. Tämä toisi läpinäkyvyyttä alueelle, jossa virkamies tekee valmistelupäätöksen vain kaavoista, joissa valmistelu aloitetaan.

Lisäksi hankkeiden lupamenettelyitä on uudistettava ja yhtenäistettävä. Kaavoitusprosessin kehittäminen parantaa myös kilpailua ja läpinäkyvyyttä, kauppakamarit muistuttavat.

Lupabyrokratian tilalle yksi luukku

Investointien luvitusta voisi nopeuttaa yhden luukun periaatteella. Näin yksi lupahakemus riittää, kun viranomaiset jakavat tietoa eteenpäin ja sovittavat omia prosessejaan yhteen.

Samassa yhteydessä maan eri alueiden eri menettelytapoja tulkintoja tulee yhtenäistää. Lupapäätöksen saamiselle tulee myös asettaa sitova hallinnollinen takaraja. Kaavoitus- ja rakennusluvituksen digitalisointi ei sekään ole kauppakamarien mielestä kohtuuton vaatimus.

”Nykyinen kaavoitusprosessi on läpinäkymätön, koska valmisteluun lähtemättömiä kaavapäätöksiä ei tarvitse nykyisin perustella virkavastuulla”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

”Suomi on maailman vähiten korruptoituneita maita, mutta nykyjärjestelmä jättää prosesseihin rakenteellisesti harmaan alueen”, hän lisää.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kauppakamari antaisi kaavoitusaloitteet maanomistajille ja rakentajille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat