Kokeile kuukausi maksutta

Lisääntyneet sateet ja infran heikkenevä kunto ovat todellisuus, jonka tulevaisuuden sairaalasuunnittelijat kohtaavat

Nopeasti vanheneva infrastruktuuri on riski tulevaisuuden sairaalan toiminnalle.

Seinäjoen keskussairaalan M-talon työmaalla betonoinnin työnjohtaja Juho Luhtala (vas), Peabin yksikönjohtaja Hannu Rajamäki, projektipäällikkö Ari-Pekka Taini, työpäällikkö Harri Järvinen sekä työmaainsinööri Anniina Hakulinen. Kuva: Johannes Tervo

Sairaalatekniikan yhdistyksen (SSTY) puheenjohtaja ja Tyksin teknillinen johtaja Juha Rantasalo on huolissaan lisääntyneiden sateiden ja sairaaloita ympäröivän infrastruktuurin yhteisvaikutuksesta sairaaloiden jatkuvalle toimintakyvylle.

”Lisääntyneet sateet ja esimerkiksi viemäriverkon kapasiteetti saattavat olla suuri riski vanhempien sairaalarakennusten kellareissa oleville varavoimageneraattoreille ja konesaleille”, Rantasalo varoitti Sairaalatekniikan päivillä Seinäjoella keskiviikkona.

Rantasalon mukaan sairaaloiden suunnittelijoiden on pohdittava huolellisesti esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksia tulevaisuuden sairaaloille. Lisäksi sairaaloiden energiatehokkuuteen on kiinnitettävä enemmän huomiota.

”Myös globaali epidemiatilanne vaikuttaa sairaaloiden suunnitteluun. Kun yksi virus menee, toinen tulee. Tämä vaikuttaa suoraan esimerkiksi tartuntatautien rajoittamiseen, ja siihen miten saisimme infektiolääkäreiden suosittelemat yhden hengen potilashuoneet tehtyä mahdollisimman kustannustehokkaasti.”

Sairaaloiden teknisiä asiantuntijoita sairaalapäivillä pohditutti lisäksi soteuudistuksen seuraavat kuviot. Moni huokaisi helpotuksesta, kun soteuudistuksen ensimmäinen versio hylättiin.

”Kiinteistöinfran muutokset ovat rajuja. Me emme ainakaan halunneet luovuttaa uusiutunutta ja paikallisten verovaroilla rakennettuja kiinteistöjämme pois (Maakuntien tilakeskukselle) ja vuokrata niitä sen jälkeen takaisin kalliilla hinnalla”, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki huomautti omassa puheenvuorossaan.

Sairaalatekniikan päivät järjestetään Seinäjoella keskiviikkona ja torstaina. Päiville osallistuu yli 700 sairaalatekniikan asiantuntijaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lisääntyneet sateet ja infran heikkenevä kunto ovat todellisuus, jonka tulevaisuuden sairaalasuunnittelijat kohtaavat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat