YIT:n työmaalla vahva tartuntaepäily – työmaaorganisaatio toimi välittömästi

YIT:n toimitiladivisioonan työmaalla pääkaupunkiseudulla on paljastunut todennäköinen koronavirustautitapaus.

YIT:llä suhtaudutaan erittäin vakavasti koronariskin torjuntaan. Kuva: YIT

YIT:n toimitilarakentamisen divisioonan johtaja Kari Alavillamo toteaa tiedon työterveyslääkärin vahvistamaksi oireiden perusteella todennäköisenä koronatartuntana, vaikkakaan asianomaista henkilöä ei ole riskiryhmään kuulumattomana testattu.

”Asianomainen tunsi itse vastuunsa ja on nyt karanteenissa. Tästä, kuten koko työmaaorganisaation esimerkillisen määrätietoisesta reagoimisesta vakavaan asiaan annan kiitokseni. Toiminta asian äärellä on ollut ripeää ja oma-aloitteista, sen ei siis tarvitse olla esikuntaohjattua”, Alavillamo toteaa.

Hän kertoo noin viiden henkilön olleen lähikontaktissa sairastuneeksi epäillyn kanssa viidentoista minuutin ajan tai tätä enemmän. Näiden henkilöiden työt on Alavillamon mukaan järjestetty nyt siten, että he pystyvät jatkamaan töitä eristettynä 14 vuorokauden ajan. Mikäli oireita ilmaantuu, heitä on ohjeistettu olemaan yhteydessä työterveyshuoltoon.

YIT on muiden rakennusliikkeiden tavoin tehostanut työmaillaan hygieniaa edistäviä ja tartuntariskiä pienentäviä toimenpiteitä. Työmaidenkin toimihenkilöistä lähes puolet tekee etätöitä, ja esimerkiksi työmaille yhteisiä turvallisuusvartteja ei pidetä sisätiloissa.

”Päivittäisen riskienhallintatyön lisäksi on pakko laatia erilaisia skenaarioita koronaepidemian pahenemisen varalta. Useammankin tilaajan kanssa olemme käyneet dialogia, jonka tarkoituksena on kartoittaa, millaisia ratkaisuja on edessä, jos tartunta-aalto pakottaa jossain vaiheessa rajoittamaan töitä työmailla. Tämänhetkinen käsitykseni on, että päätökset tulisivat nykyistä vaikeammassakin tilanteessa olemaan projektikohtaisia. Jokin projekti on aivan loppumetreillä, toinen aktiivisimmassa työmaavaiheessa ja kolmas aivan alussa. Ratkaisut työmaiden totaalipysäyttämisestä määräajaksi tai osittaisesta jatkamisesta tulisivat mitä ilmeisimmin vaihtelemaan työmaittain. Mutta korostan, että nyt tällainen pohdinta on varautumista nykyistä pahempaan tilanteeseen.”

Yhteisymmärrys tärkeintä

Kari Alavillamo kertoo panneensa merkille sekä alaisissaan että asiakkaissaan totuttua paljon suuremman yhteisymmärryksen siitä, miten koronapandemiaan tulee töissä. Jokseenkin jokainen näyttää hänen mukaansa nyt ymmärtävän, ettei ole paikallaan hakemalla hakea näkemyseroja, vaan yhteistä linjaa, jota noudattamalla koronavitsaus on selätettävissä.

”Jos tästä poikkeustilanteesta mitään myönteistä haluaa löytää, niin ehkä tämä muuttaa yhdessä tekemisen kulttuuria entistä parempaan suuntaan. Ja ehkä myös urakoihin kuuluva reklamointi jotenkin suhteellistuu, kun on tuoretta kokemusta jostakin paljon vakavammasta. Betonia kuitenkin valetaan jatkossakin, ja ainakin jonkun aikaa osaamme kaikki arvostaa tavallista arkista tekemistä vielä enemmän kuin ennen pandemiaa.”

Alavillamo kuitenkin korostaa, että nyt skenaarioita ja tulevan pohdintaa tärkeämpää on reagoida järkevästi ja nopeasti vallitsevaan tilanteeseen ja sen muutoksiin yhdessä eri sidosryhmien sekä asiakkaiden kanssa. Hän pitää järkevän reagoinnin malliesimerkkinä johtamansa divisioonan työntekijän ja hänen työtovereidensa toimintaa tilanteessa, jonka seurauksena todennäköisesti sairastunut työntekijä on nyt kotikaranteenissa.

Koronan torjuntaa työmailla

Monissa muissakin rakennusliikkeissä päähuoli on nyt henkilökunnan terveydessä ja siinä, että korona ei pääse leviämään. Ohjeet esimerkiksi käsihygieniasta, sallituista henkilömääristä työmaakopissa tai palavereiden pitämisestä etänä, ovat samanlaiset. Big Roomit ovat nyt tyhjillään.

Laptin Kuopion sairaalatyömaa on jaettu kolmeen lohkoon, joilla on omat koppinsa ja jotka käyvät erikseen syömässä – pääasiassa omia eväitään, koska sairaalan ruokala on heiltä suljettu. Etelä-Suomesta tullut Destian louhintaporukka eristettiin omalle reviirilleen. Sairaala on eristetty täysin työmaasta vaikka sairaalan keskellä työskennelläänkin.

SRV:llä työmaakoppien käyttö on rytmitetty ja kerralla sisällä saa olla vain viisi henkeä. Tämä koskee myös perehdytyksiä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “YIT:n työmaalla vahva tartuntaepäily – työmaaorganisaatio toimi välittömästi”

  1. Eipä tähän rakennusliikkeiden ylemmässä johdossa tunnu kukaan suhtautuvan vakavasti näin ihmisten ja työntekijöiden terveyden kannalta, töiden pitää jatkua vaan. Johdolta tulee viestiä, että pitäkäähän etäisyyttä ja peskäähän käsiä, mutta töihin pitää tulla. Ymmärrettävää toki, että jos firmalla alkaa mennä huonosti niin sitten menee työtkin alta, mutta isossakin firmassa on ohjeiden ja rajoitusten jalkautus työmaalle on niin olematonta, että tällä menolla menee työmaita kokonaan kiinni pidemmäksi aikaa kun tartunnat alkaa levitä. Kannattaisi varmaan jotenkin viedä selkeitä ohjeita, joiden noudattamasti myös valvotaan (ja määrätään kuka valvoo ja miten) työmaalle eikä vaan todeta, että jos jokin rajoittava toimenpide on mahdollista niin sitten se pitäisi tehdä, mutta jos ei ole niin ei kai siinä sitten. Peskää vaan käsiä.

  2. Joopa joo. Onko tämä joku YIT:n mainoskanava? Vahvistettuja tartuntoja on yli 800, ”vahvoja epäilyjä” varmasti tuhansia. Tälläisiä epäilyjä ja karanteeneja on joka kioskissa.

    1. Siitähän heille maksetaan, eikä kukaan muu kuin kunta syntipukiksi pakota.

  3. ”Ja ehkä myös urakoihin kuuluva reklamointi jotenkin suhteellistuu, kun on tuoretta kokemusta jostakin paljon vakavammasta”

    HUH HUH nyt on kyllä paksua tekstiä YIT:n isokengältä. Ihan vakavissani kysyn, että miten kehtaat?

Vastaa