Kokeile kuukausi maksutta

Kuluttajien luottamus vajosi heikoimmaksi koskaan

Myös kuluttajien arvio työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa vajosi huhtikuussa ankealle tasolle.

Kuuntele juttu

Kuluttajien luottamusindikaattori on nyt heikompi kuin koskaan sen jälkeen, kun luottamusta alettiin mitata vuonna 1995.

Tilastokeskuksen mukaan luottamusindikaattori oli huhtikuussa -13,9. Maaliskuussa se oli -7,1 ja helmikuussa -4,5.

Viime vuoden huhtikuussa luottamusindikaattori sai arvon -1,7, joten pudotus vuoden takaisesta on jyrkkä. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,7.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–19. huhtikuuta 1 134 Suomessa asuvaa henkilöä.

Huono hetki ottaa lainaa

Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää heikkenivät selvästi huhtikuussa maaliskuuhun ja myös viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Osatekijät ovat: arvio omasta taloudesta nyt, odotukset omasta ja Suomen taloudesta 12 kuukauden kuluttua sekä rahankäyttöaikeet kestotavaroihin seuraavan 12 kuukauden aikana.

Huhtikuussa luottamusindikaattorin jokainen osatekijä oli synkällä tasolla ja samalla lähellä historiallista pohjalukemaansa vuosilta 2008-2009 – lukuun ottamatta oman talouden nykytilaa koskevaa arviota. Kestotavaroiden ostoaikeita oli kuluttajilla huhtikuussa vähemmän kuin koskaan aiemmin.

Kuluttajien arvio myös työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa vajosi huhtikuussa ankealle tasolle. Sama päti työllisten kuluttajien eli palkansaajien ja yrittäjien kokemaan omakohtaiseen työttömyyden uhkaan. Tämä uhka arvioitiin pahimmaksi koskaan. Sen sijaan odotukset kuluttajahintojen nousuvauhdista säilyivät huhtikuussa ennallaan.

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat huhtikuussa yhä erinomaiseksi – tosin lähikuukausina ei säästämismahdollisuuksia arvioitu enää olevan totuttuun tapaan. Ajankohtaa pidettiin nyt hyvin huonona säästämiselle, lainanotolle ja kestotavaroiden ostamiselle. Silti monet vielä huhtikuussa harkitsivat asunnon ostoa ja lainanottoa seuraavan 12 kuukauden aikana.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien luottamus vajosi heikoimmaksi koskaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat