Tuusulaan rakennetaan moderni lukio ja kulttuuritalo hirrestä

Tuusulassa on otettu vakavasti koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmat, joita näyttää esiintyvän erityisesti rakennuksissa, joissa on kerrosrakenteita. Siksi kunta on viime vuosina siirtynyt uudisrakennushankkeissa massiivirakenteiden käyttöön.

 

Tuusulaan rakennetaan uusi puukoulu. Kuva: AOR Arkkitehdit oy

Tuusulan Rykmentinpuiston entiselle varuskunta-alueelle rakennetaan hirsirakenteinen lukio ja kulttuuritalo nimeltä Monio.

Monio on tiloiltaan avoin ja monikäyttöinen rakennus. Sen rakenneratkaisuina tarkastellaan täysin puurakenteista, hirrestä toteutettavaa vaihtoehtoa.

Monitoimitalon geo-, rakenne- ja akustiikkasuunnittelusta vastaa A-Insinöörit.

A-Insinöörien projektijohtaja Jukka Oja-Lipasti sanoo, että nykyaikaisten oppilaitosten rakentaminen puusta ei ole vielä vakiintunutta, joten Tuusulassa on mahdollisuus luoda suuntaviivoja.

Monioon tulee monenlaista toimintaa: 500-paikkaisen lukion ja parin tuhannen opiskelijan kansalaisopiston lisäksi siellä annetaan taiteen perusopetusta ja tilaa löytyy myös esittäville taiteille, liikunnalle ja erilaisiin kokoontumistarpeisiin.

Tuusulan tilakeskuspäällikkö Ritva Lappalaisen mukaan Tuusulassa on otettu vakavasti koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmat, joita näyttää esiintyvän erityisesti rakennuksissa, joissa on kerrosrakenteita, kuten sandwich-rakenteita.

Siksi Tuusula on viime vuosina siirtynyt uudisrakennushankkeissa massiivirakenteiden käyttöön.

”Vaikka puusta onkin hieman kalliimpaa rakentaa kuin betonista, niin esimerkiksi hiilijalanjäljen, kierrätettävyyden ja sisäilman laadun suhteen puu näyttää pärjäävän paremmin. Puu tuo myös myönteistä tunnelmaa ja inhimillistä arvoa käyttäjille. Hinta on tosin kuntapäättäjille yksi keskeisistä tarkastelukohteista”, Lappalainen sanoo.

Puurakenne vaatii paljon akustiikalta

Suuri puurakenteinen ja monikäyttöinen rakennus on vaativa ääniympäristö. Hyvä ääneneristävyys eri tilojen välillä on käyttömukavuuden kannalta välttämätön.

A-Insinöörit on kehittänyt tehokkaita työkaluja ilma- ja askelääneneristävyyksien laskentaan.

Akustiikkasuunnittelun yksikönjohtaja Mikko Kylliäisen mukaan kahden esiintymissalin akustiikka suunnitellaan huoneakustisin mallinnusmenetelmin.

Monitoimitalon muodossa näkyy varuskuntahistoria

Monion arkkitehtisuunnittelusta vastaavan AOR Arkkitehtien näkemyksen mukaan rakennus koostuu viidestä hirsirakennuksesta. Toisiinsa kiinnittyvät rakennukset jäljittelevät mittakaavaltaan ja kattomuodoiltaan entisen varuskunta-alueen kasarmirakennuksia.

Puurakenteisen monitoimitalon suunnitteluun vaikuttavat vahvasti rakennuspaikan sijainti pohjavesialueella sekä säilytettävät kasarmirakennukset. A-Insinöörit teki tulevalla rakennuspaikalla pohjatutkimukset ja rakennuttavuusselvityksen viime syksynä.

Monio valmistuu arvioiden mukaan vuonna 2023.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tuusulaan rakennetaan moderni lukio ja kulttuuritalo hirrestä”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat