Kokeile kuukausi maksutta

RT:n Vihmo: Koronakriisin pituus on rakennusalalle ratkaisevaa

Kiinteistöt voivat vielä osoittautua kestäväksi ja varmaksi sijoitukseksi.

RT pääekonomisti Jouni Vihmo uskoo, että sijoittajien kiinnostus jatkuu melko hyvänä, sillä kiinteistöjä voidaan pitää jonkinlaisena turvasatamana.

Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo ei usko, että ulkomaiset kiinteistösijoittajat poistuvat Suomesta. Jos kriisi ei veny pitkäksi, kiinteistöt voivat säilyä hänen mukaansa yhtenä varmimmista sijoituksista.

Ulkomaisten sijoittajien merkitys on rakennusalalla viime vuosina ollut erittäin suuri. Sijoittajat ovat tulleet Suomeen, koska he ovat saaneet täältä muihin verrattuna kohtuullisen hyvät tuotot.

Vihmo uskoo, että sijoittajien kiinnostus jatkuu melko hyvänä, sillä kiinteistöjä voidaan pitää jonkinlaisena turvasatamana.

”Kriisin pituus on ratkaisevaa rakennusalan kannalta”, hän lisää.

Sijoittajat voivat sijoittaa joko jo valmiisiin tai vasta rakennettaviin kiinteistöihin. Koska rakentaminen on hidas prosessi, koronakriisi näkyy viiveellä.

RT on selvittänyt liittojensa jäsenyritysten näkemyksiä. Huhtikuun lopulla tehdyssä kyselyssä noin 400 vastaajaa kertoi, että tilanne oli vielä kohtuullinen, mutta näkymät olivat heikentyneet.

Vihmon mukaan neljännes vastaajista ilmoitti tilaajien lykänneen hankkeitaan.

”Tämä on hidasliikkeinen toimiala. Jos se hidastuu liikaa, käynnistäminen voi olla tosi vaikeaa”, hän sanoo.

Viimeaikaiset talousennusteet ovat olleet toinen toistaan synkempiä. Vihmo huomauttaa, että lähtökohdat ovat kuitenkin paljon paremmat ja hyvin erilaiset kuin vaikkapa 1990-luvun lamassa tai vuonna 2008 alkaneessa finanssikriisissä.

Nyt yritetään hänen mukaansa toteuttaa kahdesta kriisistä saatuja oppeja. Keskuspankit ja valtiot elvyttävät voimakkaasti. Suomessa konkurssiaaltoa ja työttömyyden uhkaa yritetään välttää, eikä asunto- tai kiinteistömarkkinoilla ole uhkaa tai maailmalla pankkikriisiä.

Asuntojen kiinnostavuus säilynee parhaiten

Kiinteistöalan asiantuntijat odottivat huhtikuussa tehdyssä RAKLI-KTI Toimitilabarometrissä, että ulkomaisten sijoittajien kysyntä vajoaa enemmän kuin finanssikriisin alussa.

Kaiken rakentamisen ennakoidaan hidastuvan, mutta Vihmo huomauttaa, että Suomea ei ole rakennettu valmiiksi.

Etenkin asunnoista on saatu viime vuosina hyviä tuottoja. Asumiseen liittyvät megatrendit kuten kaupungistuminen, väestön ikääntyminen ja vuokra-asumisen yleistyminen voivat Vihmon mukaan vastaisuudessakin tukea etenkin asuntosijoittamista.

Sen sijaan viime vuosina kohonnut hotellirakentaminen ja -sijoittaminen on saanut siipeensä, kun matkailuun liittyy nyt paljon epävarmuutta. Kriisin voidaan Vihmon mielestä ennakoida painavan myös liiketilarakentamista, sillä sen voidaan olettaa lisäävän verkkokauppaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RT:n Vihmo: Koronakriisin pituus on rakennusalalle ratkaisevaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat