Kokeile kuukausi maksutta

SRV:n ale-tarjoukseen on tarttunut reilu neljännes yhtiön asunnon ostajista – menettely lähti käyntiin taloyhtiölainoituksen kiristyttyä

SRV käynnisti uuden menettelyn 2,5 vuotta sitten.

SRV kertoi helmikuussa 2018 muuttaneensa asuntojen hinnoittelua siten, että kaikille kuluttajamarkkinoilla myytäville asunnoille tarjotaan ennakkomarkkinoinnin aikana kaksi eri hintaa.

Asiakas voi ostaa asuntonsa useita prosentteja edullisemmin, jos asuntoon ei kohdisteta yhtiölainaosuutta. Silloin asiakas maksaa koko asunnon velattoman hinnan rakentamisen etenemisen mukaisesti.

Vaihtoehtoisesti asiakas voi ostaa asuntonsa myös perinteisellä tavalla, jolloin hän maksaa SRV:lle rakentamisen aikana ainoastaan myyntihinnan.

SRV:stä kerrottiin silloin muutokselle kaksi tavoitetta.

Yhtiö halusi lisätä asukkaiden rahoitusvaihtoehtoja, kun yhtiölainan sijasta asunnon voi maksaa kokonaan velattomaksi. Toinen syy, pankkien kiristynyt lainapolitiikka, lienee ollut kuitenkin keskeisin syy. Mitä isompi osa ostajista maksaa asunnon kokonaan, sitä vähemmän kohteeseen tarvitaan taloyhtiölainaa pankista.

Menettely on edelleen voimassa.

SRV:n pääkaupunkiseudun asuntoliiketoiminnasta vastaava johtaja Kim Jolkkonen kertoo, että reilu neljännes varaussopimuksen tehneistä on ostanut asunnon ilman yhtiölainaa uuden maksutapavaihtoehdon tultua voimaan.

”Käytäntö on edelleen voimassa. Kun varaa asunnon ennen ennakkomarkkinointivaiheen päättymistä, voi ostaa asunnon yhtiölainalla tai ilman. Kun ostaa asunnon ilman yhtiölainaa, on asunnon velaton myyntihinta selkeästi edullisempi kuin yhtiölainan kanssa.”

Jolkkosen mukaan menettely ei kuitenkaan oleellisesti helpota rakennusliikkeen pääomisen hankintaa.

”Asunnonostajat ovat aina yksilöllisessä elämäntilanteessa, joten on hienoa, että voimme tarjota heille mahdollisuuden hankkia asunto kahdella eri tavalla. Uusien gryndihankkeiden pääomien hankintaan alennus ei kuitenkaan toistaiseksi vielä merkittävästi vaikuta”, Jolkkonen sanoo.

Gryndituotannon rahoitustilanne on vaikea.

”Kyllä se on tiukentunut. Ei se helppoa ole, sen kanssa tehdään töitä. Tietääkseni kaikilla on vähän sama homma”, Jolkkonen arvioi.

Sijoittajien tulon myötä taloyhtiölainojen riskit ovat kasvaneet.

Lue pankkien ja rakentajien näkemyksiä Rakennuslehden laajasta jutusta: Pankkien kiristynyt linja uhkaa gryndituotantoa etelää myöten – ”Rovaniemelle tai Hämeenlinnaan on erittäin vaikea saada lainaa”

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SRV:n ale-tarjoukseen on tarttunut reilu neljännes yhtiön asunnon ostajista – menettely lähti käyntiin taloyhtiölainoituksen kiristyttyä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat