Pankkien kiristynyt linja uhkaa gryndituotantoa etelää myöten – ”Rovaniemelle tai Hämeenlinnaan on erittäin vaikea saada lainaa”

OP:n ja Nordean johdosta vahvistetaan rakennusliikkeiden viesti rs-lainoituksen tiukkenemisesta.

Omistusasuntojen rakentaminen perustuu rs-menettelyyn ja taloyhtiölainoihin. Pankit ovat kiristäneet lainoituskriteereitään. Kuva Mika Ranta / HS
Pankeissa katsotaan nyt omistusasuntotuotannon rahoittamista kriittisemmin kuin aikaisemmin. SIjoittajien omistus on kasvattanut taloyhtiölainojen riskejä. Rahoituksen tiukkeneminen näkyy rakentajien toiminnassa.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Pankkien kiristynyt linja uhkaa gryndituotantoa etelää myöten – ”Rovaniemelle tai Hämeenlinnaan on erittäin vaikea saada lainaa””

  1. Nyt rakennusliikkeillä onkin sitten kiire nuoleskelemaan yleishyödyllisiä toimijoita.

  2. Valmiille kohteille saa suhteellisen hyvin lainaa. Sitä jopa melkein työnnetään asiakkaille pankeista. Mutta RS-lainat eli keskeneräisten kohteiden lainoitus on eri juttu. Jos on vakavarainen omistaja taustalla, jolla on antaa jotain muutakin velan saatavan varmistamiseksi pankille kuin vain keskeneräinen projekti, niin lainaa voi saada yhä kohtuullisin ehdoin myös muihin kuin premium-sijainteihin. Mutta pankit eivät halua käsiinsä keskeneräisiä rakennusprojekteja pantiksi, koska niiden realisointi hyvään hintaan onnistuu varsin harvoin, eli niillä on usein käytännössä aika heikko arvo velkojan lainojen saannin suojana.

  3. Pankit on uskomattomia pelkureita. Riskipuhe taloyhtiölainoista ja sijoittajista on melkoista sontaa. Onneksi RS-kohteen voi tehdä myös ilman pankkilainaa, kun maksaa vain RS-papereiden säilyttämisestä. Vaihtoehto pankille on aluehallintovirasto.
    RS-järjestelmä kaipaa uudistamista.