Kokeile kuukausi maksutta

YLE: YIT maksaa Kotkan kaupungille satojen tuhansien eurojen korvauksen asfalttikartellista

Rakennusyhtiö YIT ja Kotkan kaupunki ovat päässeet sopimukseen 1990-2000-luvulla toimineen asfalttikarttelin kaupungille aiheuttamista taloudellisista vahingoista. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Kuvituskuva.

Neuvottelujen tuloksena Lemminkäisen kanssa vuonna 2018 sulautunut YIT  maksaa Kotkan kaupungille 850 000 euron korvauksen. YIT:n tekemästä sovintotarjouksesta on neuvoteltu kesän aikana.

Korkein hallinto-oikeus tuomitsi vuonna 2009 seitsemän asfalttialan yhtiötä osallistumisesta koko Suomen kattaneeseen asfalttialan kartelliin, joka vaikutti ainakin vuosina 1994–2002.

Kartellissa muun ohella jaettiin alueita ja asiakkaita yhtiöiden kesken ja sovittiin ennalta tarjouskilpailujen hinnoista, eli vaikutettiin epäterveellä tavalla markkinoiden toimivuuteen.

Tämän vuoden tammikuussa Espoon kaupunki sopi YIT:n kanssa 2,7 miljoonan euron korvauksista.

Aiemmin Espoon kaupunki samoin kuin kymmenet muut kunnat ja Suomen valtio haastoivat asfalttiyhtiöitä oikeuteen ja vaativat vahingonkorvausta. Espoon kanteen pääasiallinen kohde oli sopimuskumppani Lemminkäinen. Espoo vaati vahingonkorvausta 5,3 miljoonaa euroa lisättynä koroilla.

Käräjäoikeus ratkaisi vuonna 2013 useimmat oikeudelliset kysymykset Espoon ja muiden kuntien edun mukaisesti, mutta pienensi korvauksen määrää 3,7 miljoonaan euroon. Hovioikeus pienensi korvauksen määrää 3,3 miljoonaan euroon. Korkeimman oikeuden päätös poistaa arvonlisäveron korvattavuus kunnilta olisi laskenut Espoon korvauksen määrää noin 2,7 miljoonaan euroon.

Tammikuussa Espoon kaupunki päätti hyväksyä YIT:n esittämän sovintotarjouksen ja sopi samalla myös muiden asfalttiyhtiöiden eli NCC Industryn, VLT Tradingin konkurssipesä, Asfalttimixin ja Skanskan kanssa, että osapuolet vetävät pois valituksensa korkeimmasta oikeudesta ja vastaavat omista kuluistaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YLE: YIT maksaa Kotkan kaupungille satojen tuhansien eurojen korvauksen asfalttikartellista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat