Kokeile kuukausi maksutta

Kirkkonummi haluaa sisäisen selvityksen kirjastohankkeen miljoonilla paisuneista kustannuksista

Kirkkonummen palvelutuotannon lautakunta on päättänyt pyytää kunnan taloudelta, valvonnalta ja hallinnolta selvitystä pääkirjaston laajennus- ja peruskorjaushankkeen kustannuksista, jotka ovat ylittämässä kustannusarvion miljoonilla euroilla.

Kunnanhallitus oli syksyllä 2017 hyväksynyt kirjastohankkeen alkuperäiseksi kustannusarvioksi vajaat 14,4 miljoonaa euroa. Myöhemmin hanke sai vielä 0,5 miljoonan euron lisämäärärahan, eli sen jälkeen kustannusarvio oli vajaat 14,9 miljoonaa euroa. Juuri valmistumaisillaan olevan kirjaston lopulliset kustannukset ovat kuitenkin nousemassa 19-20 miljoonaan euroon. Kustannusarvioon sisältyy myös kiintokalusteiden kustannuksia.

Hankkeen taloudellinen loppuselvitys tehdään kuluvan vuoden loppuun mennessä, jolloin hankkeen kustannukset selviävät tarkemmin urakoittain.

Kirjastohanke oli sikäli epäonninen, että sen alkuperäinen urakoitsija oli Rakennus Omera, joka ajautui konkurssiin maaliskuussa 2019. Kirjaston uudeksi projektinjohtourakoitsijaksi valittiin SRV kesäkuussa 2019. Kunnan mukaan projektinjohtourakka oli ainoa vaihtoehto jatkaa hanketta, koska lukuisat työvaiheet olivat kesken eikä selkeää urakkarajaa voitu muodostaa kaikista töistä. Sivu-urakoitsijoista lvia- ja sähköurakoitsijat ovat jatkaneet töitään koko ajan. Kunta sopi myös kriittisten keskeneräisten töiden jatkamisesta Omeran alihankkijoiden kanssa.

Kunnan sisäisen selvityksen osalta palvelutuotannon lautakunta haluaa, että hankkeen kustannusylityksen syyt saadaan selville. Selvityksessä pitää ottaa kantaa kustannusarvion ylitykseen, sen syihin, hallintoon, valvonnan onnistumiseen sekä talousarvion kirjauksiin. Valvonnan onnistuminen koskee myös Omeran rakennushanketta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Viisykkönen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Kirkkonummi haluaa sisäisen selvityksen kirjastohankkeen miljoonilla paisuneista kustannuksista”

  1. Ja selkeästi halvin voittaa selkeästi.
    Julkisella puolellakin tilaajalla pitäisi olla uskallusta tehdä oikeita päätöksiä, kun halvin tarjous on liikaa erossa seuraavista.
    Aika monesti näiltä vältyttäisiin

  2. Jos kilpailutuksen säännöt on laadittu siten, että voittaja on halvin, niin silloin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin valita se halvin tarjoaja.

  3. Jos jonkun tarjous on selvästi liian halpa, niin kyllä tilaaja hankintalain mukaan voi sen hylätä myös tuossa tapauksessa. Se pitää vain uskaltaa tehdä.
    Nykyään liian helposti otetaan se halvin töihin ja maksetaan osa erosta lisätöinä, jotta urakoitsija ei mene nurin. Tai maksetaan liian etupainoisesti, jolloin konkurssitilanteessa maksetaan samasta hommasta toiseen kertaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat