Kokeile kuukausi maksutta

Jatke hakee kasvua palvelurakentamisesta – ”Gryndin osuus on jatkossakin enintään 20 prosenttia”

Jatke-konsernin hallituksen puheenjohtaja vaihtuu keväällä 2021, kun aikoinaan Suomen nuorimmaksi rakennusneuvokseksi nimitetty Esa Eloranta jättää tehtävänsä huhtikuussa 2021. Samalla yhtiö lähtee hakemaan uutta kasvua.

Jatkeen väistyvä hallituksen puheenjohtajan Esa Eloranta (vas.) ja tuleva hallituksen puheenjohtaja Juha Pekka Ojala. Kuva: Liisa Takala.

Hallituksen puheenjohtajaksi nousee sen nykyinen varapuheenjohtaja Juha Pekka Ojala.

Ojala nimitettiin tehtäväänsä toukokuussa. Sitä ennen hän työskenteli pitkään SRV:n palveluksessa ja viimeksi toimitusjohtajana viime vuoden syksyyn asti.

”Jään eläkkeelle henkilökohtaisista syistä ilman sen kummempaa dramatiikkaa. Olen tehnyt töitä rakennusalalla 39 vuotta eri tehtävissä, ja nyt on sopiva aika luopua. Jatke on parasta, mitä minulle on työurallani tapahtunut. Olen pyöritellyt ajatusta jo pidempään ja olin Juha Pekkaan yhteydessä, kun hän vapautui niin sanotusti markkinoille”, Eloranta kertoo.

Eloranta on yksi Jatkeen perustajaosakkaista ja omistaa yli 10 prosenttia yhtiön osakkeista. Toimitusjohtaja Hannu Anttonen omistaa niin ikään yli 10 prosenttia yhtiöstä. Yli puolet osakkeista omistaa rakennusneuvos Juhani Pousin lapsien omistama kouvolalainen asuntosijoitusyhtiö Suomen Ässäasunnot.

”Tarkoitus on luopua omistuksestani, ja yhtiöllä on tietysti toive Juha Pekan sitoutumisesta omistajuuteen, mutta asioiden järjestelyt ovat vielä kesken. Meillä on vielä aikaa tehdä järjestelyitä. Toimitusjohtajaksi emme ajatelleet Ojalaa hetkeäkään, sillä Hannu on ollut erittäin motivoitunut ja onnistunut tehtävässään loistavasti”, Eloranta kertoo.

Jatke on kasvanut noin kymmenen vuoden aikana viiden miljoonan euron liikevaihtoa tekevästä yhtiöstä tämän hetken noin 300 miljoonan euron konserniksi.

Palvelurakentamisesta uutta bisnestä

Ojala on työskennellyt Anttosen rinnalla keväästä lähtien. Rooli tulevana hallituksen puheenjohtajana on Ojalalle uusi.

”Haluan tukea toimitusjohtajaa hänen työssään ja olla vahva sparraaja. Olen mukana asiakastyössä, henkilöstöresurssien kehittämisessä ja luomassa uutta liiketoimintaa. Tarkoituksenani ei ole todellakaan jäädä sivustaseuraajaksi niin sanottuun norsunluutorniin, vaan osaamiseni on vahvasti myös operatiivisessa toiminnassa toimitusjohtajan tukena”, Ojala kertoo.

Jatkeessa Ojalaa kiehtoi tekemisen meininki ja mahdollisuudet. Yhtiön tilauskanta on tällä hetkellä lähes 300 miljoonaa euroa. Lisäksi vuoteen 2023 saakka on sovittu hankkeita jo yli 100 miljoonan euron edestä.

”Yhtiössä on perheyhtiöissä tyypillinen joukkuepelin henki, se on hyvin johdettu ja omavaraisuus on vahvalla pohjalla. Kasvun mahdollisuudet ovat uusien tukijalkojen ympärillä. Haluan kehittää lisää palvelurakentamisen osa-aluetta eli tuoda lisää projektijohtamista ja esimerkiksi yhteistoiminnallisia, allianssityyppisiä urakkamahdollisuuksia suurille institutionaalisille sijoittajille ja julkisille toimijoille.”

Jatke tunnetaan parhaiten asuntorakentamisestaan, mutta sillä on tuotannossaan myös logistiikkakohteita.

Yhtiö on rakentanut vuodessa keskimäärin noin 1 800–2 000 asuntoa pääkaupunkiseudulle ja Turun sekä Tampereen alueille.

”Gryndin osuus on meillä jatkossakin enintään 20 prosenttia. Kumppaneille tuotamme jatkossakin noin 80 prosenttia ja haluamme nousta suurten institutionaalisten sijoittajien kumppaniksi yhä vankemmin. Uusien tukijalkojen kautta on tarkoitus lisätä asuntojen lisäksi esimerkiksi kouluja ja päiväkoteja. Kaupungistuminen ja siihen liittyvät mahdollisuudet ovat meihinkin vaikuttava suuri trendi”, Ojala kertoo.

Orgaanista kasvua 500 miljoonan yhtiöksi

Ojalan visioissa Jatke kasvaa maltillisesti 5–10 vuoden aikana noin 500 miljoonan euron liikevaihdon yhtiöksi.

Kasvua ei haeta yrityskauppojen kautta vaan panostamalla henkilöstön osaamiseen ja uusiin liiketoiminta-alueisiin. Yhtiön liikevaihdosta noin reilut kolme neljännestä syntyy pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun kasvualueilta.

”Me emme elä kvartaalitaloudessa, vaan meillä yksi neljännes voi edustaa muutamaa vuotta. Meidän tuloksemme on kuin kuolleen miehen sydänkäyrä, vakaata ja harkittua koko ajan. Se on myös osa riskienhallintaamme”, Eloranta sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jatke hakee kasvua palvelurakentamisesta – ”Gryndin osuus on jatkossakin enintään 20 prosenttia””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat