Kokeile kuukausi maksutta

Rakennuskoneiden työturvallisuutta parannetaan valtakunnallisella valvonnalla

Tapaturmatilastojen mukaan eniten työtapaturmia rakennusalalla sattuu työntekijän työskennellessä käsikäyttöisten työkoneiden, kuten sahan tai sirkkelin kanssa.

Avi haluaa parantaa työturvallisuutta valvonnalla. Kuva: Liisa Takala

Aluehallintovirasto tiedottaa aloittavansa valtakunnallisen valvontahankkeen työturvallisuuden parantamiseksi. Avin mukaan kyse on siitä, että koneiden käyttö eri työvaiheissa on yleistynyt rakennusalalla. Koneita tulee työpaikoille joka puolelta maailmaa, eivätkä niiden ominaisuudet aina täytä turvallisuusvaatimuksia.

Avin tarkoituksena on varmistaa, että rakennustyömailla käytettävät koneet ovat koneasetuksen mukaisia ja käytössä turvallisia.

Ylitarkastaja Mikko Koiviston mukaan kone on osallisena useissa rakennusalan työtapaturmissa.

”Tapaturmia on aiheutunut muun muassa siitä, että koneen valmistaja on laiminlyönyt velvollisuuksiaan koneen rakenteellisen turvallisuuden tai koneen käyttöohjeiden suhteen”, hän sanoo.

Valvonnalla pyritään varmistamaan myös, että koneista on saatavilla sekä suomen- että ruotsinkieliset käyttöohjeet, joissa esitetään selkeästi koneiden oikea käyttötarkoitus ja turvallinen käyttö. Avi tarkastaa myös koneiden suoja- ja turvalaitteiden vaatimusten mukaisuuden.

Tapaturmatilastojen mukaan eniten työtapaturmia rakennusalalla sattuu työntekijän työskennellessä käsikäyttöisten työkoneiden, kuten sahan tai sirkkelin kanssa. Liikkuvat tai siirrettävät koneet aiheuttavat myös huomattavan määrän tapaturmia. Koneiden aiheuttamissa työtapaturmissa vahingoittuvat eniten kädet, jalat ja silmät.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuskoneiden työturvallisuutta parannetaan valtakunnallisella valvonnalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat