Kokeile kuukausi maksutta

Investors House: Verotus ja taloyhtiölainojen niukkuus jarruttavat rakentamista

Rahoituksen niukkuus yhdistettynä uuden asunnon tuotantokustannusten 45 prosentin vero-osuuteen nostaa yhtiön mukaan asumisen kustannuksia erityisesti pk-seudulla ja muissa kasvukeskuksissa.

Rakentamisaikaisten taloyhtiölainojen saannissa on yhtiön mukaan ollut haasteita sekä rakennuttajilla että rakentajilla, mikä on Investors Housen mukaan jarruttanut uusien asuntojen rakentamista kasvukeskuksissa.

Kiinteistösijoitusyhtiö Investors Housen mukaan kuluvan syksyn erikoispiirre asuntomarkkinoilla on ollut rakennusaikaisen rahoituksen niukkuus. Rakentamisaikaisten taloyhtiölainojen saannissa on yhtiön mukaan ollut haasteita sekä rakennuttajilla että rakentajilla, mikä on jarruttanut uusien asuntojen rakentamista kasvukeskuksissa. Valmiiden kohteiden ja kuluttajien rahoitus ovat sen sijaan toimineet jokseenkin normaalisti.

Tämä niukkuus yhdistettynä uuden asunnon tuotantokustannusten 45 prosentin vero-osuuteen nostaa asumisen kustannuksia erityisesti pk-seudulla ja muissa kasvukeskuksissa, yhtiö toteaa tuoreessa markkinakatsauksessaan.

’’Korkeasti verotettua asuntotuotantoa maksetaan korkeasti verotetuilla tuloilla ja perinteinen suomalainen malli olisi esittää uusia tukia entisten päälle. Itse purkaisin mieluummin tukia ja alentaisin sitä kautta verotusta. Taloutta voitaisiin elvyttää esimerkiksi alv:n alentamisen muodossa kuten esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa. Rakentamisen aikaiseen rahoitukseen taas on mahdollista kehittää täydentäviä rahoitusmuotoja’’, sanoo toimitusjohtaja Petri Roininen markkinakatsauksessa.

Investors Housen liikennevalomallisessa sijoittajaennusteessa uusien asuntokohteiden rakennuttaminen on saanut värikseen keltaisen, sillä kaupungistumisen ja etätyön tuomat tarpeet mm. uusille asunnoille ovat ilmeiset. Toisaalta rahoitusmarkkinan kapeikot rajoittavat hankkeiden käynnistymistä ja nostavat hintoja erityisesti pk-seudulla.

Omistamisen ja vuokrauksen osalta liikennevalo näyttää niinikään keltaista. Asuntopuolella kysyntä on normaali, mutta liiketilapuoli kärsii nettikaupan murroksesta ja hotellisektori koronatilanteesta.  Vihreää näyttävät kiinteistöjen ja kiinteistöyhtiöiden hallinnointiin, vuokraukseen ja ylläpitoon liittyvät palvelut.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Investors House: Verotus ja taloyhtiölainojen niukkuus jarruttavat rakentamista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat