Klaukkalan ohikulkutie valmistui vuoden etuajassa – Kreaten urakassa liki 10 miljoonan budjettisäästöt

Hankeen alkuperäinen budjetti 42 miljoonaa euroa, mutta toteutuneet kustannukset jäävät noin 33 miljoonaan.

Hömeentien ylittävä Lamminsuon risteyssilta oli yksi hankkeen vaativimmista kohteista. (Kuva: Kreate)

Uuden, Klaukkalan keskustan kiertävän tieyhteyden (Mt 132) rakentaminen on edennyt suunniteltua paremmin ja aiemmin syksylle 2021 suunniteltu liikenteelle otto tapahtuu nyt noin vuoden etuajassa.

Tie avataan liikenteelle tulevana torstaina 26. marraskuuta. Rakennustyöt alkoivat helmikuussa 2019.

Hankeen alkuperäinen budjetti 42 miljoonaa euroa, mutta toteutuneet kustannukset jäävät noin 33 miljoonaan. Hankkeessa on rakennettu noin 8 kilometriä päätietä, 16 kilometriä muita väyliä, kuusi siltaa, neljä eritasoliittymää ja 75 kilometriä pystyojitusta. Kalliota on louhittu 470 000 kiintokuutiota ja maaleikkauksia tehty 500 000 kuutiota.

Hanke on työllistänyt yli 600 henkilöä ja tehtyjä työtunteja kertyi urakoitsijana toimineen Kreaten mukaan yli 250 000. Poissaoloon johtaneita tapaturmia ei ole puolentoista vuoden kuluessa ollut yhtään.

Hyvä suunnittelu toi selkeitä säästöjä

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Klaukkalan ohikulkutien hanke oli 600 000 kiintokuutiota massaylijäämäinen. Kreate sai kuitenkin pienennettyä louhintamääriä ja hyödynsi rakentamisessa syntyneet maa- ja kiviainekset paikan päällä.

”Tärkein innovaatio oli hankkeen massatasapainon kehittäminen, minkä tuloksena nostimme tietä ja saimme hyödynnettyä kaiken maa- ja kallioaineksen rakentamisessa poiskuljettamisen sijaan”, kertoo kohteen työpäällikkö Sami Laakso Kreatesta.

Alkuperäisen massamäärän kuljettaminen olisi tarkoittanut noin 200-250 kuorma-autollista ajamassa päivittäin tie- ja katuverkossa. Louhinta- ja maamassojen hyödyntäminen vähensi myös ympäristölle aiheutuvia haittoja sekä hankkeen kustannuksia.

”Nurmijärven kasvun ja kehityksen tienviitta on nyt noussut Hämeenlinnanväylän varteen. Ilman Klaukkalan kehätietä ei olisi ollut mahdollista kaavoittaa eteläiselle Nurmijärvelle enää uutta asutusta tai yritysalueita. Ennusteiden mukaan päivittäin Klaukkalan läpi ajavista 18 000 autosta ainakin 7 000 siirtyy Klaukkalan kehätielle. Toivottavasti Kehä IV:n loppuosan valmistumista ei tarvitse odottaa seuraavaa 30 vuotta”, Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä toteaa.

Tiealueella tehdään ensi vuoden aikana vielä viimeistelytöitä, kuten viher- ja istutustöitä, kiveystöitä sekä urakka-alueen maisemointeja. Viimeistelytöiden on määrä valmistua kesällä 2021.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Klaukkalan ohikulkutie valmistui vuoden etuajassa – Kreaten urakassa liki 10 miljoonan budjettisäästöt”

  1. Kerrankin hyviä uutisia ! Olisikohan hankkeelle saatu eri tahojen rahoitusta nykyisessä ns. autoilun vastaisessa ilmapiirissä ?

  2. Ai että etuajassa. Tuo ohikulkutie oli suunnitteilla ja haaveissa jo 80- ja 90-luvuilla kun vielä asuin Klaukkalassa. Eipä valmistunut ei. Hyvä että edes nyt.

Jätä kommentti