Työnjohtaja tuomittiin sakkoihin työturvallisuusrikoksesta – oikeuden mukaan sähkökaapeleiden sijainnin selvittämisestä olisi pitänyt huolehtia

Tuomio liittyy vuonna 2018 tehtyyn kaivutyöhön, jonka yhteydessä kaivinkoneenkuljettaja loukkaantui.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut 10.12. maa- ja vesirakentamiseen erikoistuneen yrityksen työnjohtajan työturvallisuusrikoksesta 15 päiväsakkoon. Tuomio liittyy Etelä-Karjalassa kesäkuussa 2018 tehtyyn kaivutyöhön, jonka yhteydessä kaivinkoneenkuljettaja loukkaantui.

Kuljettaja osui maata kaivaessaan sähkökaapeliin, joka katkesi. Kuljettaja sai sähkökaapelista sähköiskun ja loukkaantui. Kaapelien sijaintia kaivettavalla alueella ei ollut selvitetty ennen kaivutyötä.

Työmaan työnjohtaja oli tilannut ennen kaivuutöiden aloittamista kaapelikartat ja -näytöt koko työalueelle, mutta valvonut näyttöjen suorittamisen ja käynyt kartat kuljettajan kanssa läpi vain kaivualueen alkumatkalta.

Työnjohtaja luotti tämän jälkeen siihen, että energiayhtiön johtokartoittaja huolehtii yleisen käytännön mukaisesti kartat ja näytöt tästä eteenpäin työmään etenemisen mukaan tai että kaivinkoneenkuljettaja tilaa itse tarvittaessa näytöt.

Käräjäoikeus katsoi, että yleinen käytäntö ei vapauta työnjohtajaa velvollisuudesta varmistaa, että kartat ja näytöt ovat kaivinkoneenkuljettajan käytössä ennen kaivamisen jatkamista. Oikeuden mukaan työnjohtaja aiheutti huolimattomuudesta työturvallisuusmääräysten vastaisen puutteellisuuden laiminlyömällä kaapelikarttojen luovuttamisen sekä sen varmistamisen, että työntekijät tiesivät sähkökaapelien paikat.

Kaivinkoneenkuljettajan työnantajan lisäksi päätoteuttajan vastuuhenkilö tuomittiin työturvallisuusrikkomuksesta 10 päiväsakkoon. Yhteisösakkovaatimus työnantajaa ja päätoteuttajaa vastaan hylättiin.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Työnjohtaja tuomittiin sakkoihin työturvallisuusrikoksesta – oikeuden mukaan sähkökaapeleiden sijainnin selvittämisestä olisi pitänyt huolehtia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat