Varte-konsernin liikevaihto ja tulos kasvoivat – ja toimitusjohtaja piti paikkansa

”Syyskuussa päättynyt tilikausi oli Vartella erinomainen”, sanoi konsernin hallituksen puheenjohtaja Heikki Koho yhtiön tilinpäätöstiedotteessa.

Varten toimitusjohtajana aloitti vuosi sitten syksyllä rakennusinsinööri Arto Jokinen. Ensimmäinen tilikausi oli onnistunut.

Varten liikevaihto kasvoi 15,2 % edelliseen tilikauteen nähden ollen noin 109 miljoonaa euroa (94,6). Myös kannattavuus parani selvästi ja konsernin liikevoitto oli 5,3 miljoonaa euroa (3,0) ja liikevoittoprosentti oli 4,9 % (3,2 %). Konsernin omavaraisuusaste pysyi 41,0 %:n tasolla.

Varte-konsernin liikevaihdosta valtaosa tuli pääkaupunkiseudulta. Tytäryhtiö Varte Lahti urakoi Lahdessa sekä pääkaupunkiseudun kehyskunnissa.

Emoyhtiö pystyi kasvattamaan liikevaihtoaan ja kannattavuus parani aikaisempaan nähden merkittävästi. Varte-konsernin tilauskanta on tällä hetkellä noin 270 miljoonaa euroa, mikä on kaikkien aikojen suurin.

”Kuluvan vuonna 2021 päättyvän tilikauden liikevaihdoksi olemme budjetoineet yli 170 miljoonaa euroa ja tulostason ennustamme kehittyvän entistä paremmaksi”, Heikki Koho kertoi.

Vallitseva koronakriisi muuttaa Kohon mukaan Suomen taloutta varmasti pysyvästi ja vaikuttaa selvästi myös rakentamisen määrään, jonka lasku alkoi jo ennen koronaepidemiaa.

”Isoimmissa kasvukeskuksissa rakennettaneen kuitenkin tästä huolimatta asuntoja ja julkisia rakennuksia eritoten pääkaupunkiseudulla – Varten toiminta-alueella. Sääntely rakentamisen rahoittamisessa tulee lisääntymään ja toimiala tulee mittelemään rahoituksen saatavuudesta.”

Varte Oy:n toimitusjohtaja Arto Jokinen kertoi yhtiön onnistuneen organisaatiomuutoksessa ja sen myötä tehostuneessa toiminnassa. Varten toimitusjohtaja on vaihtunut tiuhaan tahtiin, mutta viime syksynä Pallas Rakennuksesta tullut Jokinen teki ilmeisesti omistajia tyydyttävän tuloksen.

”Urakkatuotannossa onnistuimme ennakoitua paremmin ja luovutimme useita merkittäviä kohteita tilaajille. Samaan aikaan onnistuimme myös saamaan tilalle meille sopivia hankkeita päättyvien rinnalle. Käynnistimme myös omasta asuntokehityksestä merkittäviä projekteja kumppaniemme asuntorahastoille. Uudisasuntotuotannon lisäksi olemme saaneet yhtiöllemme uuden vahvan tukijalan toimitila- ja logistiikkarakentamisesta.”

Korjausrakentamisen uusista hankkeista hän mainitsee merkittävän projektinjohtourakan Helsingin Katajanokalla. Tarkoitus on vahvistaa toimitila- ja korjausrakentamista.

”Asuntojen kuluttajakysyntä pääkaupunkiseudulla on säilynyt hyvänä. Olemmekin käynnistäneet Espoossa useampia omia asuntotuotantokohteita kahden vuoden tauon jälkeen.”

Varten hallituksen kaksi pitkäaikaisinta jäsentä Ilkka Laine ja Klaus Saarikallio jättävät paikkansa kuluvan vuoden lopussa. Heidän tilalleen hallitukseen on kutsuttu Kilo Investin hallituksen puheenjohtaja Jouni Lehtinen ja SOK:n kiinteistöjohtaja Pasi Suutari. Kohon perheen edustajien lisäksi hallitukseen kuuluu edelleen myös Ovestan toimitusjohtaja Pasi Saarinen.

Varte oy:n omistaa pääosin Kohon perhe. Varte oy omistaa puolestaan selvän osake-enemmistön tytäryhtiöstään Varte Lahti oy:stä.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 14 kertaa

14 vastausta artikkeliin “Varte-konsernin liikevaihto ja tulos kasvoivat – ja toimitusjohtaja piti paikkansa”

  1. Olisikohan niin, että historia on pitkälti valmiissa pöydässä istumisesta ja sen jälkeen hieman rönsyilevämpi historia.

   Valmiissa pöydässä on luokattoman helppoa hengailla.

 1. Toimitusjohtajan kykyä on turha arvioida ensimmäisen vuoden tuloksen perusteella. Ensimmäisenä tehdyt onnistuneet ja vähemmän onnistuneet päätökset näkyvät 1-2 vuoden päästä. Sitä odotellessa.

  1. Toimitusjohtajan virka on loppupeleissä melko mitätön toimi. Isoissa ja keskisuurissakin kierrätetään tiettyä joukkoa ikään kuin palkintotoimena. Yrityksen reskontralla on monesti paljon enemmän kompetenssia kuin toimitusjohtajalla. Provosoivana kysymyksenä voisi heittää, tarvitaanko toimitusjohtajaa oikeastaan mihinkään? Ne vähäiset linjamuutokset ja ”äärettömän tärkeinä pidetyt” neuvottelut voisi aivan hyvin hoitaa yrityksen hallituskin tai vaihtoehtoisesti hallituksen puheenjohtaja. Silloin pientä puuhastelua riittäisi kaikille ja joukossa olisi yksi kustannusongelma vähemmän.

   1. Oletko jo puolenpävän aikaan humalassa vai täysin pihalla firman johtamisesta?
    Firman hallinto (viite:reskontra) siis voisi pyörittää firmaa, laskutettavia asiakkaita ei tarvita?
    Hallitusko olisi mukana operatiivisessa toiminnassa, ohittaen toimarin?
    Miksiköhän toimareista PK-yrityksissä leivotaan kohtuullisen usein hallituksen puheenjohtajia?
    Ehkä he ovat nostaneet firman menestykeen kovalla työllä ja visiolla. Siten tulee uusi sukupolvi ja grand-old-person jää ajamaan isompia linjoja.

    1. Jatkuva ralli päällä. Siinä on suomalaisen rakennusliikkeen liikesalaisuus. RairiaiRairaaaa ja konjakkipöytään Rairai perkeuleks veksk

    2. Tero Tero, en ole humalassa, edes puolenpäivän aikaan. Hieman provosoin kysymykselläni, mutta kaikki te/me asiasta oikeasti tietävät, miettikääpä asiaa.
     Aika monessa firmassa kysymyksessä on ”oleskelu virka”. Joissakin yrityksissä toimitusjohtaja on pelkkä sopimusten allekirjoittaja, joissakin toimari allekirjoitusten lisäksi viettää pääosan aikaansa sosiaalisessa mediassa, joissakin henkilökunta saa nähdä täysin tarpeettomia ”powerpointteja”, mutta kaikissa näissä taloudelliset luvut esittelemistä varten tulevat taloushallinnosta (siis toimitusjohtajalle valmiina), aika usein esittelynkin tekee talousjohtaja. Harvoin olen nähnyt, että toimitusjohtaja saisi taloon lisää asiakkaita ja työtä puhtaasti omalla työllään, se on pääosin tullut muun henkilökunnan toimesta. Likaisen työn tekijänä niin firman sisällä kuin ulkopuolellakin ovat toki jotkut toimitusjohtajat kunnostautuneet ansiokkaasti, mutta silloinkin on yrityksen hallituksen tuki ja avustus monesti takana.

     Esitän kysymyksen uudestaan, mihin toimitusjohtajaa oikeastaan tarvitaan? Tai onko arvotus aivan liian korkeaa kyseistä toimenkuvaa kohtaan? Melko usein kysymyksessä on ollut tai on pelkkä nimellinen vakanssi, vähän niin kuin presidentin virka. Pienet yritykset ovat sitten erikseen, siellä toimitusjohtaja joutuu mitä todennäköisimmin tekemään paljon muutakin, kauppalehden lukemisen lisäksi.

     1. Tj nimensä mukaisesti vastaa luovutuksien laskutuksesta, mutta kun työmaa nostaa kytkintä, mestarit lähtee pilkille.

 2. Se on vasta edessä, kun maksujaan odottavat aliurakoitsijat nostavat kytkintä.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat