Inderes: Tikkurilasta saattaa syntyä tarjouskilpailu – toinenkin jenkkijätti kiinnostunut

Analyysiyhtiö Inderes ennakoi aamukatsauksessaan, että maaliyhtiö Tikkurilasta saattaa syntyä vielä todellinen tarjouskilpailu, kun toinenkin yhdysvaltalainen maaliyhtiö saattaa olla kiinnostunut ostamaan suomalaisyhtiön.

Tikkurila tiedotti juuri loppiaisen alla, että yhdysvaltalainen maalijätti PPG Industries on korottanut tarjoustaan Tikkurilan osakkeista. Taustalla oli Tikkurilan saama yhteydenotto kilpailevasta tarjouksesta. Tikkurila ei kuitenkaan kertonut kilpailevan tarjouksen tekijää eikä mahdollisesti tarjottua hintaa.

Nyt Inderes arvioi, että tarjous olisi todennäköisesti tullut toiselta yhdysvaltalaiselta maalijätiltä Sherwin-Williamsilta. Analyysiyhtiön mukaan myös jotkut aasialaiset maaliyhtiöt saattaisivat olla kiinnostuneista Tikkurilasta. Sen sijaan esimerkiksi AkzoNobelin kanssa Tikkurilalla on paljon päällekkäisyyksiä samoilla markkina-alueilla, joten kauppa ei olisi Inderesin mielestä järkevä tai edes mahdollinen ilman isoja järjestelyjä.

”Mielestämme on hyvin hankala keksiä Tikkurilalle parempaa ostajaa kuin PPG. Tikkurila ja PPG täydentävät toisiaan erinomaisesti sekä maantieteellisesti että tuoteportfolion näkökulmasta. Tikkurila on markkinajohtaja Pohjois-ja Itä-Euroopassa (Suomi, Ruotsi, Puola ja Venäjä), jotka ovat PPG:lle vähemmän tuttuja markkinoita. Tikkurilalla on myös vahvat brändit kuluttajamaaleissa, kun taas PPG toimii enemmän teollisuusmaaleissa”, Inderesin analyytikot Petri Kajaani ja Thomas Westerholm kirjoittavat katsauksessa.

”PPG:n kanssa yhdistyminen tarjoaisi hyvät ristiinmyyntimahdollisuudet ja pääsyn uusille markkina-alueille. Yhtiöt saavat merkittäviä synergiaetuja muun muassa raaka-ainehankinnoissa, tuotekehityksessä ja valmistuksessa. Uskomme myös, että PPG:n kautta Tikkurila saa vahvemmat muskelit panostaa rohkeasti kasvuun ja tarvittaviin investointeihin, mitkä ovat jääneet viime vuosina vaatimattomalle tasolle. PPG:llä on puhtaasti synergioiden takia paras tilanne maksaa Tikkurilasta eniten.”

Inderesin analyytikot ovat kuitenkin sitä mieltä, että Tikkurilasta voi vielä syntyä kunnon tarjouskilpailu, joka nostaa osakkeen hinnan PPG:n korotetun tarjouksen mukaisen 27,75 euron yli.

Analyytikoiden mukaan uuden tarjousvastikkeen mukaisella 27,75 euron hinnalla Tikkurilan arvostus on vuoden 2020 ennusteilla verrokkiryhmänsä tasolla ja vuoden 2021 osalta 15-28 prosenttia verrokkiryhmän yläpuolella.

”Verrokkiryhmää heikompien kasvu- ja kannattavuusnäkymien takia Tikkurila ei mielestämme ansaitse tulla arvostetuksi näin korkealle verrokkiryhmän tasolle, ja vain toisen teollisen ostajan tarjoamat synergiat voivat perustella tämän hinnan.”

Inderesin toiseksi Tikkurilan ostajakandidaatiksi tarjoama Sherwin-Williams on liikevaihdoltaan jopa hieman suurempi kuin PPG. Vuonna 2019 Sherwin-Williamsin liikevaihto oli 17,9 miljardia dollaria, kun PPG:n liikevaihto oli 15,1 miljardia dollaria.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Inderes: Tikkurilasta saattaa syntyä tarjouskilpailu – toinenkin jenkkijätti kiinnostunut”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat