Malmin lentokentän häätöön yllättäen lykkäys: lentoväen piti poistua tällä viikolla, mutta lisäaikaa annetaan maaliskuun puoliväliin

Päätöksen mukaan häätö ei koske lentokoneiden hallipaikkoja, vaan vain lentopaikan toimintaa.

Kuva: Mika Ranta / HS

Malmin lentokentän toimijat ovat saaneet puolentoista kuukauden lykkäyksen häädölle.

Kihlakunnanvouti Jussi Räikkönen on päättänyt uudeksi takarajaksi maaliskuun 14. päivän sillä edellytyksellä, että Malmin lentokenttäyhdistys ry suorittaa Helsingin kaupungille lykkäysajan vuokran etukäteen.

Jos vuokraa ei makseta helmikuun 5. päivään mennessä, muuttopäivän lykkäys on voimassa vain helmikuun 7. päivään.

Räikkönen perustelee lykkäyspäätöstä sillä, että puolentoista kuukauden lisäaika on tarpeellinen, jotta alueelta poistutaan turvallisesti ja hallitusti.

Malmin lentokenttäyhdistys oli pyytänyt lykkäystä talvikauden ja sääolojen vuoksi. Suurelle osalle alueen lentokoneista ei ole tiedossa hallipaikkoja, joita nykyaikaisista komposiittimateriaaleista valmistetut koneet tarvitsevat.

Kihlakunnan vouti huomauttaa, että lykkäyspyynnössä esitetty korvaavien hallipaikkojen puute ei päde, koska häätö ei koske Malmin kentän yhteydessä olevia hallitiloja.

”Vaikka lentopaikan toiminta päättyy, halleissa olevien koneiden lentäminen Malmilta pois on mahdollista alueen omistajan eli Helsingin kaupungin suostumuksella. Koneita on mahdollista siirtää myös maateitse”, kihlakunnanvouti huomauttaa.

Ulosottokaaren mukaan ulosotossa määrättyä muuttopäivää voidaan lykätä, jollei siitä aiheudu hakijalle tuntuvaa haittaa. Häätö on kuitenkin toimitettava kahden kuukauden kuluessa asian vireilletulosta, jollei pitempään lykkäämiseen ole erityisen painavaa syytä.

Koronavirusepidemian vuoksi häätöä voidaan poikkeuksellisesti lykätä aina neljällä kuukaudella.

Kihlakunnanvoudin mukaan puolentoista kuukauden lisäaika ei aiheuttane tuntuvaa haittaa Helsingin kaupungille, mutta merkittävästi pitempi aika sitä voisi kyllä aiheuttaa.

Häätöä on hakenut Malmin lentokenttäalueen omistaja, Helsingin kaupunki, sen jälkeen kun käräjäoikeus vahvisti lentokenttäyhdistyksen vuokrasopimuksen päättyneen.

Helsingin kaupunki ja Malmin lentokenttäyhdistys ry ovat vuosia kiistelleet lentokenttäalueen kohtalosta ja muun muassa vuokrasopimuksen päättymisen ajankohdasta.

Kaupunki haluaisi rakentaa kentän tilalle uuden asuinalueen, yhdistys taasen jatkaa lentokenttätoimintaa.

Kentän kohtalo nytkähti konkreettisesti eteenpäin joulukuun lopussa, kun Helsingin käräjäoikeus vahvisti, että Malmin lentokenttäyhdistyksen vuokrasopimus päättyi jo vuosi sitten, 31. joulukuuta 2019.

Maanomistaja eli Helsingin kaupunki jätti välittömästi käräjäoikeuden päätöksen jälkeen häätöhakemuksen ulosottoviranomaiselle. Lentokenttäyhdistys on velvoitettu vapauttamaan kenttäalue tammikuun loppuun mennessä.

Lentokenttäyhdistys haki häädön lykkäystä Etelä-Suomen ulosottolaitokselta. Yhdistys on hakenut myös valituslupaa hovioikeudesta käräjäoikeuden ratkaisuun, mutta sitä ei ole vielä myönnetty. Hovioikeus ei myöskään keskeyttänyt häädön täytäntöönpanoa yhdistyksen pyynnöstä huolimatta.

Malmin lentokenttäalue on lainvoimaisissa maakuntakaavassa ja yleiskaavassa kaavoitettu asuinalueeksi.

Alueen suunnittelu on vielä suurelta osin kesken. Helsingin kaupungin suunnitelmissa lentokentän esirakentaminen alkaisi jo tänä vuonna, katujen rakentaminen ensi vuonna ja talonrakennus sitä seuraavana. Suunnitteilla on rakentaa noin 13 500 uutta asuntoa Malmin lentokentän alueelle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Malmin lentokentän häätöön yllättäen lykkäys: lentoväen piti poistua tällä viikolla, mutta lisäaikaa annetaan maaliskuun puoliväliin”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat