Myös YIT ja Peab lähtevät mukaan rakennusalan mestari–kisälli-ohjelmaan

Skanskan, Rakennusliiton ja Baronan vuonna 2019 käynnistämän mestari–kisälli-työssäoppimisohjelman seuraava haku nuorille käynnistyy keväällä 2021. Ohjelmaan liittyvät nyt mukaan myös YIT ja Peab.

Skanska, YIT ja Peab tulevat tarjoamaan pääkaupunkiseudun työmaillaan noin kymmenen työssäoppimispaikkaa rakennusalasta kiinnostuneille nuorille. Yritykset tarjoavat kuuden kuukauden määräaikaisen työsopimuksen, jonka aikana nuoret tutustuvat työmaaharjoittelussa rakentamisen tehtäviin pääkaupunkiseudun työmailla kokeneiden ammattilaisten ohjauksessa.

Samalla selvitetään mahdollisuuksia laajentaa työssäoppimisohjelmaa myöhemmin myös muualle Suomeen.

Yhteisenä tavoitteena on kehittää uudenlaisia toimintatapoja, joilla pyritään edistämään rakennusalan työllisyys- ja koulutusmahdollisuuksia.

Mestari–kisälli-työssäoppimisohjelma on kohdennettu nuorille, jotka oppivat paremmin tekemällä kuin koulun penkillä istuen. Työssäoppimisen kautta nuori, jolla on potentiaalia mutta ei selkeää urasuunnitelmaa tai keinoja mielekkään työn löytämiseksi, voi päästä kiinni työelämään.

”Nuorten jääminen työelämän tai koulutuksen ulkopuolelle voi pahimmassa tapauksessa johtaa syrjäytymiseen ja tulee toteutuessaan myös yhteiskunnalle kalliiksi. Skanska, Rakennusliitto ja Barona lähtivät kehittämään nuorille polkua työelämään käytännön työn avulla, ja syntyi mestari–kisälli-työssäoppimisohjelma. Ohjelman ensimmäisen kierroksen tulokset olivat todella rohkaisevat ja motivoivat. Nyt pallo on lähtenyt pyörimään ja mukaan ovat tulleet YIT ja Peab. Kannustan muitakin yrityksiä liittymään joukkoon ja lähtemään rohkeasti mukaan”, Skanska Talorakennuksen aluejohtaja Ilpo Luhtala sanoo tiedotteessa.

”Rakennusala tarvitsee uusia tekijöitä alalle, ja työssäoppimisohjelma tuntui meille luontevalta tavalta auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Aina nuoren elämä ei kulje suoraviivaisesti, ja joskus pienikin apu uudelle uralle voi olla käänteentekevä”, henkilöstöpäällikkö Eija Rääpysjärvi YIT:ltä sanoo.

”Vastaavaa työtä on konsernissamme Ruotsissa tehty Peab-koulujen kautta jo useiden vuosien ajan kouluttamalla syrjäytyneitä nuoria rakennusalalle ja työelämään. Suomessa olemme rekrytoineet Peab-opettajan, joka tekee yhteistyötä alamme ammattioppilaitosten kanssa. Peab-opettaja tulee meillä koordinoimaan myös tätä hanketta”, toimitusjohtaja Mika Katajisto Peab oy:stä kertoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Myös YIT ja Peab lähtevät mukaan rakennusalan mestari–kisälli-ohjelmaan”

 1. Tuollainen mestari-kisälli ohjelma on oikein hyvä, ja hyvä, että siitä kirjoitetaan ja tehdään tutuksi. Monet nuoret voivat olla taitavia käsistään, mutta eivät jaksa istua koulun penkillä.

 2. Jo 90-luvulla kritisoimme rakennuksilla sitä ettei suomalaisia nuoria enää palkattu edes kesätöihin vaan kaikki aputyöt annettiin ulkomaisille toimijoille, 1,5 sukupolvea suomalaisia jäi ilman rakennusalan kokemusta joka meillä on ollut geeneissä. Silloin säädettiin että korjausrakentamiseen sai valtion tukea mutta ei osattu kieltää töiden ulkoistamista virolaisille turkkilaisille ym ”maanviljelijöille” joilla ei ollut kokemusta sen vertaa kuin olisi ollut suomalaisilla nuorilla. Eräälläkin työmaalla vesieristyksiä teki kuka sattui olemaan vapaana vaikkei suomen kielen neuvoista ymmärtänyt mitään. Sama on jatkunut näihin päiviin asti ja sutta ja sekundaa on tehty kun ei mestaritkaan tunne alihankkijoiden työntekijöitä ja kielimuuri on ymmärtämättömyys syntyy jo yhdesyä sanasta vaikka kuinka nyökyteltäisiin.

  Jokainen nuori pitäisi olla oikeutettu johonkin kesätöihin, vaikka lyhyeenkin, jotta pääsisi tienaamisen makuun. Myös Valtion pitää osallistua nuorten palkkaamiseen ”risusavotat” mutta ei ole poliitikot asiasta välittäneet kymmeniin vuosiin. Neste ym isot yhtiöt ovat jopia päättäneet ainakin joinain vuosina ettei kesänuoria palkata – ja moni pörssiyhtiökin on saanut erilaisia valtion tukia kuten Nokia mutta Nuorisosta ei välitä kukaan, eikö se olisi tärkeämpi aihe kuin moni muu jolle pieni Suomi ei voi mitään

  1. Juuri näin, jokainen nuori pitäisi olla oikeutettu kesätöihin, siitä on enemmän hyötyä kun osataan ajatellakaan.

   Valitettavaa on, että tässä ajassa erilaiset tempaukset lähtevät liikkeelle aivan muusta kuin esimerkiksi kohderyhmän hyvinvoinnista tai varsinaisen asian edistämisestä. Esimerkiksi voi ottaa Jethron Joulun alla köyhille jakamat ruokakassit, jossa Jethro nipisti saadustaan satatonnisesta (koronatuesta) ehkä yhden tonnin ja pyysi jutuntekijät paikalle. Tällaisissa tapauksissa on kysymys melko räikeästä vallankäytöstä, sillä ei ole mitään tekemistä hyväntekeväisyyden kanssa.
   Rakennusalalla, jos ajatellaan laajemmin, on lievästi samoja piirteitä, joilla on taipumus voimistua pikku hiljaa.

 3. Ja parasta oppia saa paikanpäällä kokeneemmilta tekijöiltä. Työkokemusta kertyy myös. Tätä on odotettu jo. Jos tulevaisuudessa halutaan rakennettavan vielä kotimaisin voimin, niin nyt on aika toimia.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat