RT nosti rajusti asuntoaloituksia koskevaa arviotaan, gryndiä rakennetaan paljon tänä vuonna

Koko rakentaminen supistuu tänä vuonna lievästi, mutta ensi vuonna palataan järjestön arvion mukaan nollan tuntumaan.

 

Asuntorakentaminen on ollut viime vuodet kovassa vauhdissa, ja sen taso näyttää myös jatkuvan hyvänä. Kuva: Aake Roininen

Rakennusteollisuus RT nosti roimasti uusien asuntojen aloitusarviotaan kevään suhdannekatsauksessa.

RT arvioi, että tänä vuonna aloitetaan 37000 uuden asunnon rakentaminen. Muutos ylöspäin on iso, sillä viime marraskuussa määräksi arvioitiin 31000 asuntoaloitusta.

Myös viime vuosi meni asuntoaloitusten suhteen huomattavasti RT:n arvioita paremmin. Marraskuussa vuoden 2020 aloitusmääräksi arvioitiin 35000, mutta aloitusmäärä nousi 40900 asuntoon.

RT arvioi, että vuonna 2022 aloitukset laskevat 34000 asuntoon.

Huima määrä vapaarahoitteisia aloituksia

Vapaarahoitteisia asuntoaloituksia koskeva RT:n jäsenyrityskysely ennakoi erittäin vilkasta asuntorakentamisen vuotta. Yritykset arvioivat aloittavansa tänä vuonna yli 16100 asunnon rakentamisen. Määrä on huippuluokkaa.

Yritykset arvioivat lisäävänsä sekä kuluttajille tehtävää perustajaurakointia että asuntosijoittajien vuokra-asuntotuotantoa. Gryndin aloitusarvio on 8954 asuntoa. Kyse on arvioista, mutta määrä olisi toteutuessaan yli 3000 asuntoa viime vuoden määrää isompi.

Sijoittajille rakentajat arvioivat käynnistävänsä noin 7200 asunnon rakentamisen neuvottelu-urakoinnilla. Se olisi toteutuessaan koko tämän asuntosijoitusbuumin kovin lukema.

Asuntorakentamisen kasvuun varaudutaan kaikilla seutukunnilla ja varsinkin Helsingin seutukunnan ulkopuolella.

Sääntelytoimet huolestuttavat

RT:ssä ollaan huolissaan asuntosijoittamiseen kohdistuvista mahdollisista kiristystoimista.

”Sijoittajakysyntä ei ole heikkenemässä, jos sitä ei tietoisesti heikennetä. Mikäli taloyhtiölainoja säännellään liian tiukasti ja asuntosijoittajien verokohtelua heikennetään, rakennusyhtiöiden omaperusteinen asuntotuotanto voi sakata nopeasti. Tätä ei pidä tehdä, koska vapaarahoitteiset kerrostalokohteet tarvitsevat käynnistyäkseen oman asunnon ostajien lisäksi sijoittajia ja kaupungit tarvitsevat kasvaakseen riittävää asuntotarjontaa”, RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo.

Pientaloissa korona on saanut aikaan kysyntäpiikin, joka näkyi jo viime vuonna vanhojen omakotitalojen hintojen nousuna. Pientaloteollisuuden kauppamäärät kääntyivät myös selvään nousuun. Tonttipula rajoittaa pientalojen rakentamista kuitenkin suurissa kaupungeissa, ja omakotitalorakentamisen kasvu tulee todennäköisesti kohdistumaan kehyskuntiin.

Randell huomauttaa, että rivi- ja pientalotonttien tarvetta ei saa unohtaa keskuskaupunkien kaavaohjelmia laadittaessa.

Rakentaminen notkahtaa tänä vuonna

Rakentaminen supistui viime vuonna koronasta huolimatta vain prosentin. Tänä vuonna käydään RT:n ennusteen mukaan kaksi prosenttia miinuksella, mutta ensi vuodeksi palataan nollan tuntumaan.

Asuntorakentamisen hyvä vire sekä maa- ja vesirakentamiseen kohdistettu elvytys ovat pitäneet rakentamisen pinnalla taloustaantumassa. Talouden toipuessa rakentaminen hakee järjestön mukaan suuntaa ja rakentamisen eri lajit eriytyvät.

Korona on lisännyt kiinnostusta ja kulutusta kotiin, mikä on vauhdittanut asuntotuotantoa. Sen sijaan verkkotyöskentelyn ja -ostamisen digiloikka on lisännyt tilakysynnän epävarmuutta ja hyydyttänyt toimisto- ja liikerakentamisen.

Teollisuuden investointipäätökset ovat sysäämässä liikkeelle poikkeuksellisen suuria hankkeita, kuten Kemin biotuotetehtaan rakentamisen.

Korjaaminen kasvaa

Korjausrakentamisessa on RT:n mukaan paljon patoutunutta kysyntää etenkin taloyhtiöissä. Pandemian työmaille aiheuttamien suorien vaikutusten lisäksi koronarajoitukset voivat hidastaa taloyhtiöiden päätöksentekoa ja korjaushankkeiden suunnittelua myös kuluvana vuonna.

Toimitilojen korjausrakentamista jarruttaa vuokralaisten vuokranmaksukyvyn horjuminen, toimitilojen ylitarjonta ja epävarmuus kysynnästä.

Korjaaminen kasvaa RT:n mukaan tänä vuonna 1 ja ensi vuonna 1,5 prosenttia.

Maa- ja vesirakentaminen on supistumassa, ja edessä on muutama laihempi vuosi.

Epävarmuus näyttää hieman helpottaneen

Rakennusteollisuus RT:n helmi–maaliskuun vaihteessa tekemän viidennen koronakyselyn mukaan rakennusalan yritysten yleinen epävarmuus näytti hieman helpottaneen ja rahoitustilanne on parantunut.

Yritykset varautuvat kuitenkin pahenevaan epidemiaan ja pyrkivät entistä tiukemmilla toimilla pitämään työmaat turvallisesti toiminnassa.

Juttua on täydennetty lisäämällä kaksi graafia.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “RT nosti rajusti asuntoaloituksia koskevaa arviotaan, gryndiä rakennetaan paljon tänä vuonna”

  1. Riippuu paljon siitä, paljonko sitä ”ilmaista rahaa” tulee jakoon tälle sektorille. Onko tietoa, paljonko sitä on tulossa? Näiden rahojen tulolla on todella paljon merkitystä siihen, millainen leikki alkaa.

    Ei asuntorakentaminen nyt tarvitsisi näitä vihreän siirtymän puhallusrahoja, kun asuntorakentaminen on todella hyvässä kuosissa muutenkin. Vihreän siirtymän myötä asuntomarkkina saa jo tuplatukea tai oikeastaan triplatukea. Kaikki tämä tuki valuu suurimmalta osaltaan aivan liian harvoihin käsiin ja rakennusalan tai kiinteistövarallisuuden hyvinvointia pitkässä juoksussa ajatellen aivan hukkaan. Tukea tarvittaisiin sitten kun tulee oikeasti tarve ja hätä sekä erityisesti niin, että se kohdistuisi kiinteistöihin, ei alan rakenteisiin ja mielikuviin. Näistä nyt jaettavista rahoista suurin osa on karkaamassa ns. tuuleen.

    Nimimerkillä Sirkus on alkanut.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat