Kokeile kuukausi maksutta

Ympäristöministeriö hylkäsi valitukset Malmin lentoasemasta

Ympäristöministeriö on hylännyt valitukset, jotka oli tehty Malmin lentoasemaa koskevasta Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätöksestä.

Malmin lentoaseman terminaalirakennus ja hangaari on suojeltu asemakaavalla. Kuva: Mika Ranta / HS

Malmin lentoaseman terminaalirakennus ja hangaari on suojeltu asemakaavalla. Malmin lentoaseman ystävät ry esitti, että vuonna 1936 valmistunut Malmin lentoasema-alue suojeltaisiin rakennusperinnön suojelemisesta annetulla lailla. Uudenmaan ely-keskus hylkäsi esityksen kesäkuussa 2019. Malmin lentoaseman ystävät ja Museovirasto valittivat ely-keskuksen päätöksestä ympäristöministeriöön.

Ely-keskus on rakennusperintölain mukaisessa suojelussa kokonaisharkintaa käyttävä hallintoviranomainen, joka hyväksyy tai hylkää suojeluesityksen. Ympäristöministeriö puolestaan on valitusviranomainen, joka tarkastelee ainoastaan tehdyn päätöksen lainmukaisuutta.

Asemakaava-alueella rakennussuojelu toteutetaan pääsääntöisesti maankäyttö- ja rakennuslain nojalla asemakaavoituksen keinoin ja tietyin edellytyksin rakennusperintölain mukaan. Ely-keskus on päättänyt, että valtakunnallisesti merkittävän Malmin lentoaseman kulttuuriympäristön arvot voidaan turvata asemakaavoituksen keinoin.

Ely-keskus ei toiminut lainvastaisesti, kun se tulkitsi asemakaavoituksen olevan ensisijainen menettely suojelukysymyksessä, vaikka siinä olisi voinut soveltaa myös rakennusperintölakia.

Ympäristöministeriön päätös ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi edelleen valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ympäristöministeriö hylkäsi valitukset Malmin lentoasemasta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat