Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusyritysten liikevaihto laski helmikuussa

Tilastokeskuksen mukaan rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto laski helmikuussa 4,0 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Kuvituskuva. Rakentaminen on yhä hyvin vilkasta pääkaupunkiseudulla.

Myynnin määrä, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, laski 3,3 prosenttia. Liikevaihto ja myynnin määrä laskivat kaikilla rakentamisen toimialoilla. Lasku oli voimakasta erityisesti talonrakentamisessa.

Talonrakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto laski helmikuussa 10,9 prosenttia ja myynnin määrä 10,8 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Maa- ja vesirakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto laski 1,0 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna ja myynnin määrä 3,8 prosenttia.

Erikoistuneen rakennustoiminnan työpäiväkorjattu liikevaihto laski 0,2 prosenttia ja myynnin määrä 0,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto laski helmikuussa 0,3 prosenttia tammikuuhun verrattuna. Kausitasoitettu myynnin määrä laski 0,2 prosenttia kuukauden takaisesta.

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla.

Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla suurtakin vaihtelua laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projekti olisi kestänyt useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, minkä ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusyritysten liikevaihto laski helmikuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat