Kokeile kuukausi maksutta

Vuonna 2020 aloitettiin noin 40 900 asunnon rakentaminen – taso on ennusteisiin nähden hurja

Rakennushankkeita aloitettiin vuoden aikana lähes 40 miljoonan kuutiometrin verran eli saman verran kuin edellisenä vuonna. Toteutunut kehitys oli varsinkin asuntorakentamisen osalta paljon parempi kuin alan synkät ennusteet.

Asuntotuotannon aloitusten kasvu ja logistiikkatilojen hyvä kysyntä tuovat valoa koronan tuomaan synkkyyteen.

Rakentaminen kärsi koronasta paljon vähemmän kuin viime keväänä pelättiin. Asuntorakentamisessa pysyttiin edelleen huippukorkealla tasolla.

Vuonna 2020 uudisrakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien määrä oli runsaat 32 200 lupaa ja rakennushankkeiden yhteenlaskettu tilavuus 37,9 miljoonaa kuutiometriä. Kuutiomäärä väheni 12,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Edellisen vuoden vastaavat luvut olivat 31 000 myönnettyä rakennuslupaa ja 43,4 miljoonaa kuutiometriä. Asuinrakentamiseen myönnettiin vuoden aikana 11,9 miljoonaa kuutiometriä, joka oli 0,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2020 aikana noin 39 600 asunnolle.

Luvat ja aloitukset vuonna 2020.

Rakennushankkeita aloitettiin vuoden aikana 39,7 miljoonan kuutiometrin verran, edellisvuonna vastaava luku oli 39,5 miljoonaa kuutiota. Asuinrakentamisen aloituksia oli 12,5 miljoonaa kuutiometriä, kasvua oli 4,8 prosenttia vuoden takaiseen. Vuonna 2020 aloitettiin noin 40 900 asunnon rakentaminen ja valmistuneita asuntoja oli noin 39 000 kappaletta.

Lupien kuutiomäärä väheni hieman vuoden viimeisellä neljänneksellä

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2020 loka-joulukuussa yhteensä 8,9 miljoonaa kuutiometriä, 1,9 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä kasvoi ajanjaksolla 16,8 prosenttia ja muuhun kuin asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä puolestaan väheni 10,2 prosenttia.

Vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä asuinrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia yhteensä 3,3 miljoonaa kuutiometriä, 16,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Vastaava määrä vuotta aiemmin oli 2,8 miljoonaa kuutiometriä.

Kerrostaloille myönnettiin loka-joulukuussa rakennuslupia reilusti enemmän kuin vuotta aiemmin, kuutiomäärällä mitattuna kasvua oli 20,7 prosenttia. Vähintään 12-kerroksisille kerrostalohankkeille myönnettiin ajanjaksolla useita rakennuslupia, jotka osaltaan vaikuttavat myönteisesti kuutiomäärän sekä myös asuntojen määrän kasvuun. Pientaloille eli omakotitaloille, paritaloille ja rivitaloille myönnettiin rakennuslupia 1,1 miljoonaa kuutiometriä, 9,4 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Rakennuslupia myönnettiin viimeisen neljänneksen aikana kaikkiaan 11 187 asunnolle. Määrä oli 19,7 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan aloitettiin kaikkiaan 12 390 asunnon rakentaminen ja asuntoja valmistui 11 378 kappaletta.

Asuntorakentamisen lupamäärä. nousi taas selvästi 2000-luvun keskitason yläpuolelle ja ylitti jopa buumivuodet 2005-2006
Liikerakentaminen on kärsinyt eniten koronan tuomasta epävarmuudesta, kun hankkeita on lykätty ja kauppakeskuksissa on ollut asiakaskato.
Julkinen rakentaminen on palannut sairaalabuumin jälkeiseen normaalitilaan.

Rakennustuotannon volyymi väheni

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni loka-joulukuun aikana 6,8 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi väheni 9,8 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 4,7 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin 10,5 miljoonan kuutiometrin edestä, 21,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 25,1 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Uudistalonrakentamisen volyymikehitys 2020.

Tammikuun ennakolliset tiedot

Tilastokeskus julkaisee toistaiseksi ennakollista tietoa aloitetuista rakennushankkeista. Tätä aikasarjaa on saatavilla vuodesta 2018 lähtien.

Ennakollisten tietojen mukaan aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma väheni tammikuussa 0,5 prosenttia joulukuuhun verrattuna. Kevään ja syksyn aikana aloitettujen rakennushankkeiden runsaan määrän vuoksi tilavuuden liukuva vuosisumma näytti tammikuussa 6,9 prosentin kasvua vuoden takaiseen nähden.

Ennakollistetut tiedot tammikuulta 2021.

Ennusteet olivat aivan liian synkät.

Vielä keväällä rakennusalan ennustajat julkaisivat hyvin synkkiä ennusteita koronan riepottelemasta alasta.

”Asuntoaloitusten arvioidaan vähenevän rajusti. Kun vielä viime vuonna aloitettiin noin 39100 asuntoa, tämän vuoden aloitusten arvioidaan painuvan 28000 asuntoon. Synkkyys jatkuisi vuonna 2021, jolloin aloitettaisiin vain 26500 asuntoa”, arvioi Rakennusteollisuus RT toukokuussa 2020.

”Edessä on pitkä korpivaelluksen kausi – ”RT arvioi asuntoaloitusten putoavan roimasti

Syksyllä asuntokauppa kuitenkin piristyi ja asuntoaloitukset kääntyivät taas kasvuun. Sijoittajakysyntä jatkui nollakorkojen ja Suomen avokätisen asuntotutkipolitiikan ja -veropolitiikan vuoksi vahvana.

Tilastokeskuksen julkaisemien seutukuntatietojen perusteella rakentaminen ja varsinkin asuntorakentaminen näyttää vahvasti polarisoituvan. Kasvu ja kysyntä keskittyy harvoihin suuriin kasvukeskuksiin.

Asuntokauppa käy Helsingissä, Turussa ja Tampereella – muualla hinnat hiipuvat

Joitakin poikkeuksia toki on, sillä Kemin sellutehdashanke vaikutti heti asuntojen kysyntään ja varmaan pienellä viiveellä myös rakentamiseen. Vielä viime vuoden lopulla asuntolupien kehitys oli lievästi negatiivinen.

Kemistä tulee rakentajille jättipotti, rakentamisen osuus nousee useisiin satoihin miljooniin euroihin

Asuntorakentaminen on entistä voimakkaammin polarisoitunut. Helsingissä kova rakentamistahti näyttäisi lupakehityksen valosssa jatkuvan.
Turussa rakennetaan lupien perusteella vilkkaasti asuntoja tänäkin vuonna.
Tampereen asuntomarkkinat ovat toipuneet nopeasti koronan aiheuttamasta kevään shokista.
Rovaniemi on kärsinyt matkailun ongelmista. Kaupunkiin rakennetttiin takavuosina väkilukuun nähden suhteettoman paljon lyhytkaikaisia vuokra-asuntoja turisteille.
Oulussa lupakehitys vaikuttaa vaisulta.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuonna 2020 aloitettiin noin 40 900 asunnon rakentaminen – taso on ennusteisiin nähden hurja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat