Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä reippaassa kasvussa – Asuntorakentaminen vetää vahvasti

Asuinrakentamisen reiluun kasvuun vaikutti eniten kerrostaloille myönnetty kuutiomäärä, joka kasvoi kolmanneksella vuodentakaisesta. Asuntoloitusten vuosisumma oli peräti 41 563, vaikka vuosi sitten keväällä asuntoaloituksia jäädytettiin koronan vuoksi.

Rakennusalan yritysten konkurssit ovat lisääntyneet. Kuva Seppo Mölsä.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2021 tammi-maaliskuussa yhteensä 9,0 miljoonaa kuutiometriä, mikä on 6,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Aloitusten määrä on jo korkeampi kuin lupien, mikä on harvinainen tilanne.

Asuinrakentamisen kuutiomäärä kasvoi ajanjaksolla 24,7 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen kuutiomäärä väheni 1,5 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin 3,7 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, mutta rakennustuotannon kiinteähintainen volyymi jäi 4,4 prosenttia vuodentakaista alemmalle tasolle.

Asuntorakentaminen on kappaleissa mitattuna taas korkeammalla tasolla kuin 2000-luvun alun asuntorakentamisbuumin aikana.
Helsingin seudulla asuntorakentaminen vetää hyvin sekä rakennuslupien että Rakennuslehden asuntomarkkinakyselyn mukaan.

Asuinrakennushankkeille myönnettiin tammi-maaliskuussa rakennuslupia yhteensä 3,2 miljoonaa kuutiometriä. Vuotta aiemmin määrä oli 2,5 miljoonaa kuutiota. Asuinrakentamisen reiluun kasvuun vaikutti eniten kerrostaloille myönnetty kuutiomäärä, joka kasvoi kolmanneksella vuodentakaisesta. Pientaloille, omakoti-, pari- ja rivitaloille, myönnetty kuutiomäärä kasvoi ajankohtana 14,0 prosenttia.

Rakennuslupia myönnettiin tammi-maaliskuun aikana kaikkiaan 10 476 asunnolle. Määrä oli 26,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Korkeisiin, vähintään 10-kerroksisiin taloihin myönnettiin rakennuslupa 1 347 asunnolle, mikä oli 12,9 prosenttia kaikista asunnoista. Samaan aikaan aloitettiin kaikkiaan 9 778 asunnon rakentaminen ja niitä valmistui 7 249 kappaletta.

Korona on vaikuttanut erityisesti liikerakentamisen alamäkeen.
Julkinen rakentaminen on kohtuuhyvässä vauhdissa, vaikka isot sairalaalahankkeet on pitkälti jo aloitettu.
Verkkokauppa on kiihdyttänyt logistiikkatilojen tarvetta.

Rakennustuotannon volyymi väheni

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni tammi-maaliskuun aikana 4,4 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi väheni 2,6 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 5,8 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin kaikkiaan 7,9 miljoonan kuutiometrin edestä. Asuinrakentamisen aloituksia oli 2,8 miljoonaa kuutiometriä, 10,6 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Vertailuajankohta tammi-maaliskuu 2020 juuri ennen korona tuomaa pysähdystä oli poikkeuksellisen vahva. Rakennushankkeita aloitettiin silloin tilavuudella mitattuna 29,3 prosenttia enemmän kuin vuotta (2019) aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 31,9 prosenttia enemmän kuin vuosi (2019) aiemmin. Toisaalta asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni silloin 21,1 prosenttia. Koronan vuoksi moni rakennusliike pysäytti hetkeksi aloituksia katsoakseen myynnin kehittymistä.

Tilastokeskus julkaisee toistaiseksi ennakollista tietoa aloitetuista rakennushankkeista. Tätä aikasarjaa on saatavilla vuodesta 2018 lähtien. Ennakollisten tietojen mukaan aloitettujen rakennushankkeiden liukuva vuosisumma väheni huhtikuussa hieman, 0,3 prosenttia maaliskuuhun verrattuna. Tilavuuden liukuva vuosisumma huhtikuussa oli hienoisessa 2,0 prosentin kasvussa vuoden takaiseen nähden.

Huomautus: 1.kvartaalin tiedoissa on käytössä Rakennusluokitus 2018. https://www.stat.fi/fi/luokitukset/rakennus/ Muun muassa asuinrakentamiseen kuuluu uudessa luokituksessa myös erityisryhmien asunnot ja asuntolat.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä reippaassa kasvussa – Asuntorakentaminen vetää vahvasti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat