Kokeile kuukausi maksutta

Kaupunkiyhtiöt alkavat porata syvää geolämpökaivoa Tampereella – seitsemästä kilometristä löytyy lämpöä

Tampereella on alkanut poraushanke, jossa tutkitaan geolämmön poraamista Suomen maaperästä vesivasaratekniikalla ja yhden kaivon periaatteella.

Työmaa kesäkuussa 2021 ennen poraamisen aloitusta. Kuva: Kaupunkilämpö

Tampereella on alkanut poraushanke, jossa tutkitaan geolämmön poraamista Suomen maaperästä vesivasaratekniikalla ja yhden kaivon periaatteella. Hankkeessa on mukana 15 energiayhtiötä Suomen eri kaupungeista.

Porausteknologia on Etelä-Koreasta HanJin D&B:ltä ja operaattorina toimii Thermo Rock.

”Yhden kaivon toimintamallin vahvuus on sen ympäristövaikutusten vähäisyys. Kalliota ei särötetä eikä jätevesiä muodostu porausvesien suljetussa kierrossa”, hanketta johtavan Tampereen Sähkölaitoksen johtaja Jukka Joronen kertoo.

Energiayhtiöiden muodostama Kaupunkilämpö-konsortio testaa vesivasaratekniikkaa ensin Tampereen Tarastenjärvellä, Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen kupeessa. Siellä on tarkoitus porata aluksi kolme kilometriä syvä kaivo.

Tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää Suomen olosuhteisiin sopivaa poraustekniikkaa ja etsiä samalla keinoja, joilla syvästä geolämpökaivosta saatavaa lämpöä pystytään käyttämään mahdollisimman tehokkaasti osana kaukolämmön tuotantoa.

”Jos poraaminen onnistuu ja lämpöä löytyy, keskustelemme jatkostakin”, lupaa Joronen.

Espoon Otaniemessä on porattu reiluun kuuteen kilometriin.

Kaukolämpöverkkoon kelpaisi seitsemän kilometrin syvyys

Laskelmien mukaan noin seitsemän kilometrin syvyydessä on riittävän lämmintä, jotta geolämmöstä saadaan merkittävä uusi kaukolämmön lähde.

Kaukolämpöverkkoon voidaan lämmintä vettä tuottaa monella eri tuotantomuodolla. Kaukolämpöasiakkaalle geolämpö on kiinnostava lisä valikoimaan, sillä asiakas pääsisi käyttämään maaperän lämpöä ilman lämmönjakohuoneen teknisiä muutoksia.

Geolämmön etuja ovat esimerkiksi sen päästöttömyys, uusiutuvuus, säädettävyys ja vuodenaikariippumattomuus. Se ei aiheuta kuljetuskustannuksia ja sille on valmis asiakaskunta laajojen kaukolämpöverkkojen kaupungeissa.

Hankkeessa ovat mukana Alva-yhtiöt, Etelä-Savon Energia, Kangasalan Lämpö, Kuopion Energia, Lahti Energia, Lappeenrannan Energia, Leppäkoski Group, Napapiirin Energia ja Vesi, Oulun Energia, Pori Energia, Porvoon Energia, Savon Voima, Tampereen Sähkölaitos, Vaasan Sähkö ja Vantaan Energia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kaupunkiyhtiöt alkavat porata syvää geolämpökaivoa Tampereella – seitsemästä kilometristä löytyy lämpöä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat