Kokeile kuukausi maksutta

Tässä ovat Elielinaukion arkkitehtuuri­kilpailun kaksi finalistia – Helsingin keskustaa muuttavat suunnitelmat saaneet voimakasta kritiikkiä

Arkkitehtuurikilpailuun osallistui viisi ehdotusta, joista kolme on kilpailun toiseen vaiheeseen siirryttäessä karsiutunut pois.

Klyyga-niminen ehdotus on toinen kahdesta finalistiehdotuksesta Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailussa. Kuva: Elielinaukion Kehitys oy

Helsingin Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailun viidestä ehdokkaasta jatkoon on selviytynyt kaksi, Albero ja Klyyga. Lisäksi rakentamisen määrää on toisella kierroksella päätetty laskea neljänneksellä.

Elielinaukion suunnitelmat ja erityisesti rakentamisen määrä on herättänyt hyvin paljon myös julkista keskustelua.

Uuden rakentamisen kokonaistavoite suunnittelualueella on 40 000 neliömetriä, joka vastaa melko tarkalleen Postitalon (pinta-ala 41 074) tai Sokoksen (pinta-ala 40 676) kokoluokkaa.

Rakennuskorkeuden yläraja on sama kuin Postitalon tornimaisen, korkean osan korkeus eli noin 44 metriä meren pinnasta. Uudisrakentaminen voi siis olla huomattavasti korkeampaa kuin mitä alueen maamerkin eli Päärautatieaseman rakennus on.

Kaikki kilpailun viisi ehdotusta yhtä lukuun ottamatta myös noudattivat pitkälti tätä mittakaavaa. Vain Eliel-niminen ehdotus oli kooltaan alle 12 000 neliötä.

Se ei päässyt jatkoon. Jatkoon selvinneiden Alberon ja Klyygan pinta-ala on noin 40 000 neliötä, ja toisella kierroksella tästä pitäisi napata pois neljännes eli noin 10 000 neliötä.

Albero on toinen finaaliin asti selvinneistä ehdotuksista. Kuva: Elielinaukion Kehitys oy

Nykyisen bussikentän paikalle sovitellusta uudisrakentamisesta tulvi määräaikaan mennessä Helsingin Kerro kantasi -palveluun yhteensä 5 630 kommenttia. Eniten palautteissa haukuttiin juuri rakentamisen määrää.

Ennätysmäisen suuressa palauteryöpyssä ei juuri viiden eri suunnitteluryhmän ideoita kehuttu. Niiden sijaan aukiolle toivottiin varjostavia istutuksia, katukahviloita ja toria.

Elielinaukion kehitys Oy:n tiistaina lähettämässä tiedotteessa sanotaan, että kaupunkilaisten antama palaute otettiin huomioon laskemalla rakentamisen kokonaistavoitetta kilpailun kakkosvaiheessa.

Lisäksi tiedotteessa kerrottiin, että kaikkien ehdotusten kohdalla tarkasteltiin erityisesti niiden sopivuutta arvokkaaseen historialliseen ympäristöön sekä kykyä luoda laadukasta kävely-ympäristöä ja elinvoimaa alueelle.

Kilpailun tarkoitus on tiivistää alueen rakennetta ja synnyttää täydennysrakentamalla uusi toimitila-alue, johon sijoittuisi työpaikkoja, majoituspalveluita, kauppaa, vapaa-ajan toimintoja sekä kohtaamispaikkoja.

Arkkitehtuurikilpailu järjestettiin kutsukilpailuna, johon ehdotuksensa lähetti kolme suomalaista ja kaksi ulkomaista arkkitehtitoimistoa tai niiden yhteenliittymää: suomalaisia toimistoja edustavat Helsingin yliopiston Kaisa-kirjaston suunnitelleet Anttinen Oiva Arkkitehdit, Amos Rex museon suunnittelusta vastannut JKMM Arkkitehdit sekä C&J:n ja K2S:n yhteenliittymä.

Ulkomaisia toimistoja edustavat puolestaan Rotterdamin kauppahallin suunnitellut ja lukuisia palkintoja voittanut hollantilainen MVRDV ja Norjan kansallisoopperan rakennuksen suunnitellut norjalainen Snøhetta. Tuomarit eivät tiedä, mikä ehdotuksista on minkäkin toimiston.

Kilpailun tuomaristoon kuului 11 jäsentä, ja puheenjohtajana toimi kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr).

Hänen lisäkseen tuomaristossa olivat edustettuina sijoittajatahot, eli Evata Partnersin toimitusjohtaja Vesa Olkkola, SOK:n kiinteistöjohtaja Pasi Suutari, Ilmarisen kiinteistöjohtaja Tomi Aimonen ja Realidea Oy:n osakas Markku Hietala.

Lisäksi tuomaristoon kuului muun muassa italialainen arkkitehti Cino Zucchi, Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho ja maisema-arkkitehti Anu Lamminpää Helsingin kaupungilta.

Kilpailukokonaisuutta luotsaavan Elielinaukion kehitys oy:n toimitusjohtaja Vesa Olkkola ei osaa vielä sanoa, kuinka tarkasti tuleva kilpailun voittaja ohjaa Elielinaukion ja Asema-aukion kehittämistä.

”Katsotaan ensin kisa loppuun. Uskon, että ehdotukset kehittyvät kilpailun toisessa vaiheessa”, hän sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tässä ovat Elielinaukion arkkitehtuuri­kilpailun kaksi finalistia – Helsingin keskustaa muuttavat suunnitelmat saaneet voimakasta kritiikkiä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat