Kokeile kuukausi maksutta

Mellunmäen kortteli­projekti on lähellä toteutumista – Suurin osa talo­yhtiöiden osakkaista on valmis myymään kotinsa

Jos hanke toteutuu, seitsemän 60-luvun kerrostaloa puretaan ja tilalle rakennetaan uudet talot.

Kaksi taloyhtiötä Helsingin Mellunmäessä aikoo purkaa kerrostalonsa ja rakentaa tilalle uudet talot. Kuva: Sami Kero / HS

Vuosia vireillä ollut kortteliprojekti Itä-Helsingin Mellunmäessä on lähellä toteutumista. Suurin osa kahden taloyhtiön osakkaista on valmis myymään kotinsa sijoittajille.

Tarkoituksena on purkaa seitsemän vanhaa kerrostaloa ja rakentaa tilalle uusia omistus-, osaomistus- ja vuokra-asuntoja.

Nykyiset rakennukset ovat kolmikerroksisia. Uusiin taloihin tulisi 6–8 kerrosta ja yhteen 12.

Asunto-osakeyhtiö Helsingin Pallaksentie 1:ssä yli 95 prosenttia ja asunto-osakeyhtiö Ounasvaarantie 2:ssa yli 85 prosenttia yhtiön osakekannasta on nyt allekirjoittanut esisopimuksen.

Esisopimus on mahdollista allekirjoittaa vielä lokakuun toiseen viikkoon asti.

”Tilanne on se, että ostajalle on syntynyt mahdollisuus toteuttaa kauppa noilla prosenttimäärillä”, sanoo asiaa taloyhtiöiden puolesta hoitava hankejohtaja Markus Saari A-Insinööreistä.

Lunastusoikeus loppuihin osakkeisiin

Saaren mukaan hanke ei kaadu, vaikka osa osakkaista olisi haluton myymään oman asuntonsa.

Yhtiökokous voi päättää asiasta nyt neljän viidesosan määrä­enemmistöllä, kun aiemmin edellytyksenä oli osakkaiden yksimielinen päätös.

Lisäksi yli 90 prosenttia purkukuntoisen taloyhtiön osakkeista ja niiden äänimäärästä hankkineella sijoittajalla tai rakennusliikkeellä on oikeus lunastaa loput osakkeet käyvästä hinnasta.

”Tarjoamme kaikille osakkaille mahdollisuutta ottaa tarjous vastaan, ja yritämme saada vielä viimeisetkin mukaan”, Saari sanoo.

Isot remontit tulisivat kalliiksi

Kauppa on yhä ehdollinen ostajana olevien sijoittajien puolelta. Sijoittajina on neljä suomalaista asuntotuotantoyhtiötä: Avain-yhtiöt, Lakea, Sato ja T2H.

Osakkaille on tarjottu asunnoista 3 400 euron neliöhintaa, jos kaikki heistä suostuvat kauppaan. Jos kannatus jää alle sadan prosentin, kauppahinta on 3 200 euroa neliöltä.

Saari pitää osakkaille tehtyä tarjousta hyvänä.

”Asuntojen arvo kahden kiinteistönvälitys­firman tekemän arvion mukaan on jotain 1 700–2 000 euroa neliöltä. Sen takia taloyhtiöt ovat itse lähteneet hanketta ajamaan.”

Talot ovat valmistuneet vuonna 1968, ja niissä on esimerkiksi putkiremontit tekemättä. Erityisesti iäkkäät asukkaat tarvitsisivat myös hissejä asumisen arjen helpottamiseksi, Saari sanoo.

”Isoista remonteista tulisi kustannuksia noin 1 350–1 500 euroa per neliö ja lisäksi mahdolliset hissien kustannukset.”

”Kaikkea ei pureta kerralla”

Asemakaavan muutos on määrä viedä Helsingin kaupungin vahvistettavaksi lokakuun jälkeen. Tavoitteena on aloittaa purkava uusrakentaminen ensi vuoden aikana Pallaksentie 1:n taloyhtiöstä.

”Kaikkea ei pureta kerralla. Toisessa taloyhtiössä on mahdollista jatkaa asumista vielä noin kolme vuotta asemakaava­päätöksen jälkeen, ja sen jälkeen pääsee muuttamaan suoraan uuteen asuntoon”, Saari kertoo.

Hänen mukaansa osakkaat, jotka haluavat jatkaa asumista korttelin vanhoissa asunnoissa uusien asuntojen rakennusajan, voivat muuttaa vapautuviin vanhoihin asuntoihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Mellunmäen kortteli­projekti on lähellä toteutumista – Suurin osa talo­yhtiöiden osakkaista on valmis myymään kotinsa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat