Kokeile kuukausi maksutta

Handelsbanken: Asuntomarkkinoiden hurjin tahti hiipuu

Pankin tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan vanhojen asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna koko maassa 3,8 prosenttia ja 2,5 prosenttia vuonna 2022.

Asuntokauppa käy tänä ja ensi vuonna edelleen vilkkaasti. Myös vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa, ennustaa Handelsbanken.

Asuntomarkkinoilla on ollut vahva vuosi, mutta kovin kasvuvauhti on taittumassa, ennakoi Handelsbanken.

Pankin tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan vanhojen asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna koko maassa 3,8 prosenttia ja 2,5 prosenttia vuonna 2022.

”Odotamme asuntomarkkinoiden aktiviteetin hieman tasaantuvan ensi vuonna, mutta vire säilyy myönteisenä. Hyvä talous- ja työllisyyskehitys tukevat kotitalouksien asunnonvaihtotarpeita”, toteaa Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen.

Korkojen nousuakaan ei kuulemma kannata pelätä.

”Vaikka viime aikoina markkinoiden korko-odotukset ovat nousseet, EKP pitää keskuspankkikorot matalina lähivuosina. Suomalaisten asuntolainojen korot pysyvät siis edelleen alhaisilla tasoilla”, Hirvonen ennakoi.

Vuokrissa jälleen noususuunta

Runsas vuokra-asuntojen tarjonta suhteessa kysyntään on pitänyt vuokrien nousuvauhdin maltillisena viime ja tänä vuonna. Toisaalta kuluvan vuoden toisella neljänneksellä vuokrissa nähtiin lievä käänne ylöspäin.

”Inflaation nopeutuminen ja asumiskustannusten kallistuminen voivat hyvinkin nopeuttaa vuokrien nousua loppuvuonna ja ensi vuonna. Myös paluu normaaliin ja rajoitustoimien purku lisäävät vuokra-asuntojen kysyntää pandemian aiheuttaman suvantovaiheen jälkeen”, arvioi senioriekonomisti Janne Ronkanen.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Handelsbanken: Asuntomarkkinoiden hurjin tahti hiipuu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat