Töölön sairaala-alueen arkkitehtuurikutsukilpailu ratkesi – voittajan suunnitelma toteutetaan

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin käytöstä vapautuvaa Töölön sairaala-aluetta Helsingissä koskeva arkkitehtuurikutsukilpailu on ratkennut.

Töölön sairaala-alueen arkkitehtuurikilpailun voittajatyö "Palazzo". Kuva: Huttunen & Lipasti Arkkitehdit

Kilpailun voittajaksi valittiin Huttunen & Lipasti Arkkitehtien kilpailutyö ”Palazzo”. Sairaala-alue sijaitsee Taka-Töölössä osoitteessa Topeliuksenkatu 5.

Kilpailu käynnistyi keväällä siihen kutsuttujen viiden arkkitehtitoimiston kesken. Kaikki kilpailuun osallistuneet toimittivat kilpailutyöt määräaikaan mennessä. Suhteellisen rajatusta tehtävänannosta huolimatta kilpailu tuotti viisi toisistaan poikkeavaa ratkaisua. Erityisesti kilpailijoiden tulkinnat suunnittelualueesta, sen tunnelmasta ja ominaispiirteistä, vaihtelivat suuresti.

”Kaupunkirakenteellisesti ’Palazzo’ poikkesi edukseen muista ehdotuksista. Tekijät esittivät avauksen kortteliin Punaisen Ristin kujan puolelle. Tätä kaupunkirakenteellista elettä pidettiin erittäin onnistuneena. Se lisää korttelipihan valoisuutta, tuottaa kaupunkitilallista monipuolisuutta ja avaa useita uusia pitkiä näkymäakseleita. Ehdotuksessa on vahva arkkitehtoninen kokonaisote, joka kertoo tekijöidensä korkeasta tavoitetasosta, ja siten ehdotus vastasi hyvin myös kilpailun järjestäjien asettamiin laadullisiin tavoitteisiin”, kilpailijoiden nimeämä tuomari, arkkitehti Vesa Oiva kommentoi tiedotteessa voittajatyötä.

Arkkitehtikilpailun taustalla on eläkeyhtiö Veritaksen ja Auratum Asuntojen solmima yhteistyösopimus koskien Husilta vapautuvan kiinteistön uudelleen käyttöä. Alue siirtyi Veritaksen omistukseen, kun Hus myi nykyiset kiinteistöt uuden asuinrakentamisen kaavan tultua lainvoimaiseksi. Veritas maksoi kiinteistöstä 64 miljoonaa euroa. Veritaksen omistuksessa oleva entinen Punaisen Ristin sairaala ei ole osallisena tässä arkkitehtikilpailussa, joskin sen asema merkittävänä suojelukohteena tuli ottaa huomioon kilpailutöissä.

”Alueen kehittämistyö kiihtyy sitä mukaa kun alkuvuosi 2023 lähestyy, jolloin Hus vapauttaa tilat ja lopullisesti jättää kiinteistön. Kilpailun kohteena ollut pohjoisosa on uudisrakennuskaavan ansiosta selkeä ja ainutlaatuinen kokonaisuus. Arvostamme, että kilpailuun osallistuneet toimistot ovat huolella paneutuneet tehtävään, mikä johti tiukkaan kilpailuun”, Veritaksen kiinteistöjohtaja Peter Karlsson sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Töölön sairaala-alueen arkkitehtuurikutsukilpailu ratkesi – voittajan suunnitelma toteutetaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat