Kokeile kuukausi maksutta

Tukkumyynti kasvaa kohisten, mutta valmistavan teollisuuden vaikeudet näkyvät

Heinä-syyskuun välisenä aikana LVI-tukkumyynti oli hyvässä vireessä. Kustannusten nousu ja komponenttien saatavuus uhkaavat kuitenkin loppuvuotta.

Vesikiertoisen lattialämmitysputkiston asentamista. Kuva: LVI-TU.

Rakentamisen suhdannekäänne on ollut nopea. Rakentaminen supistui viime vuonna neljä prosenttia, mutta täksi ja ensi vuodeksi Rakennusteollisuus RT ennakoi parin prosentin kasvua.

Myös LVI-tukkumyynti on kääntynyt tammi-maaliskuun negatiivisen tuloksen jälkeen selvään kasvuun. Toinen vuosineljännes oli jo 11 prosenttia edellisvuoden vastaavaa jaksoa edellä, ja kolmannella neljänneksellä kasvu oli peräti 13 prosenttia.

”Rakentamisen hyvä vauhti on nostanut talotekniikkatuotteiden volyymeja. Tämä ei kuitenkaan sellaisenaan selitä hyvää tilastoa. Euromääräisestä kasvusta merkittävä osa johtuu raaka-aineiden ja komponenttien voimakkaasta kallistumisesta, joka näkyy myös tuotteiden ja järjestelmien myyntihinnoissa”, Taloteknisen teollisuuden ja kaupan Taltekan toimitusjohtaja Ilkka Salo kertoo.

Rakentamisen luottamusindikaattorit ovat nyt hyvällä tasolla ja RT ennakoi kasvun jatkuvan vielä ensi vuonnakin. Myös LVI-urakoitsijoiden näkymät ovat valoisat. Asuntorakentamisen ohella myös toimitilarakentaminen toipuu.

Korjausrakentamisessa koronan aiheuttama varovaisuus näyttäisi vaihtuvan kasvuun. Etenkin asuinrakennusten korjaukset ovat selkeästi lisääntyneet.

Teollisuus- ja varastorakentamisen ennakoidaan kasvavan selvästi. Julkisen sektorin hankkeetkin toipunevat notkahduksen jälkeen. Liike- ja toimistorakentamisen puolella odotukset ovat kuitenkin matalammalla.

”Tilanne näyttää hyvältä, mutta suurena uhkana ovat raaka-aineiden sekä komponenttien kustannusten nousu ja pitkät toimitusajat. Loppuvuoden kasvulukemat eivät todennäköisesti ole parin viime kvartaalin tasolla, mutta koko vuosi jää melkoisella varmuudella plussan puolelle. Aloitusten hyvä taso kannattelee talotekniikkaa pitkälle ensi vuoteen”, Salo arvioi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tukkumyynti kasvaa kohisten, mutta valmistavan teollisuuden vaikeudet näkyvät”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat