Kokeile kuukausi maksutta

Sudentassu on vuoden silta

Vantaan Kuninkaanmäessä sijaitseva kevyen liikenteen silta Sudentassu on valittu Vuoden silta 2021 -tunnustuksen saajaksi.

Sudentassun teräksinen palkkisilta sijaitsee kalliorinteiden välissä noin 20 metrin korkeudessa. Kuva: WSP Finland

RILin tunnustuspalkinto Vuoden silta on myönnetty Sudentassulle eli Sipoonkorven sillalle. Joulukuussa 2019 käyttöön avattu, Vantaan Kuusijärven ulkoilualueelta Sipoonkorven kansallispuistoon johtava teräksinen palkkisilta sijaitsee kalliorinteiden välissä noin 20 metrin korkeudessa.

Silta painaa 219 tonnia ja se on 126 metriä pitkä ja viisi metriä leveä.

Sillan suunnittelusta on vastannut WSP Finland ja rakennuttamisesta Destia. Kilpailussa myönnettiin myös kunniamaininta Pomarkunjoen sillan korjaukselle.

Tänä vuonna kilpailun teemana oli sillan ympäristön huomioiminen suunnittelussa ja rakentamisessa. Kilpailun tuomariston mukaan Sudentassu on sovitettu ympäristöönsä hienopiirteisesti ja se on koostaan huolimatta saatu keveän ja siron näköiseksi kuitenkin niin, että siltarakenteet ovat jämäköitä ja vakuuttavia.

”Viimeisteltyä, ympäröivästä kansallispuiston metsäympäristöstä innoitusta saanutta muotokieltä näkyy muun muassa välitukipilareissa, kaiteissa ja puukannessa”, tuomariston puheenjohtaja Ville Alajoki sanoo.

Tuomaristo arvosti erityisesti myös Sudentassun käyttäjien ja sidosryhmien mielipiteiden kuulemista sillansuunnittelussa ja -rakentamisessa.

Vantaalaiset valitsivat äänestämällä eri kuvavaihtoehdoista sillan vinopinnakaiteita koristavat led-valoin valaistut kasvi- ja eläinaiheet. Sillalle järjestettiin myös keväällä 2020 avoin nimikilpailu, ja 563 ehdotuksen joukosta nimeksi valikoitui Sudentassu.

Vuoden silta 2021 -kilpailussa myönnettiin tänä vuonna myös kunniamaininta Pomarkunjoen sillalle. Sillan suunnittelijatahona on toiminut WSP Finland ja pääurakoitsijana Kreate.

Pomarkun kunnassa kylänraitilla sijaitsevan vanhan kiviholvisillan tilalle rakennettiin teräsbetoninen jatkuva laattakehäsilta, jonka verhoilussa hyödynnettiin vanhan sillan kiviä.

Tuomariston mukaan uusi silta yhdistää huomaamattomasti uutta ja vanhaa säilyttäen kylänraitin historiallisesti arvokkaan kulttuurimaiseman ja koskialueen ympäristön lähes entisellään.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sudentassu on vuoden silta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat