Kokeile kuukausi maksutta

Talouden elpyminen näkyy kiinteistömarkkinoilla – Asunnot vetävät hyvin ja toimitilatkin ovat elpymässä

Kiinteistökauppatilastoja keräävän KTI:n mukaan kiinteistökauppavolyymi on jo lähes samalla tasolla kuin vuoden 2019 tammi-syyskuussa eli ennen koronapandemiaa.

Helsingin Kalasatamassa rakennetaan Kojamolle vuokra-asuntotornia. Steve Otsis tekee räystäsasennusta Lumo One -tornitalon terassilla. Kuva: Jussi Helttunen

Kuluvan vuoden tammi-syyskuussa Suomessa tehtiin kiinteistökauppoja 4,7 miljardilla eurolla, mikä on puoli miljardia euroa enemmän kuin vuosi sitten. Kiinteistökauppatilastoja keräävän KTI:n mukaan kiinteistökauppavolyymi on jo lähes samalla tasolla kuin vuoden 2019 tammi-syyskuussa eli ennen koronapandemiaa.

Erityisen hyvin ovat menneet kaupaksi asuntokiinteistöt, joiden osuus kokonaiskauppavolyymista oli tammi-syyskuussa 37 prosenttia.

Talous on elpynyt nopeasti, mikä näkyy kiinteistömarkkinoilla. Rakentamisen volyymit ovat korkeita, vuokra-asuntokysyntä vahvistuu ja toimitilavuokramarkkinoillekin odotellaan elpymistä.

KTI:n mukaan moni asia on kiinteistömarkkinoilla kuitenkin toisin.

Yritysten tilankäyttötarpeet muuttuvat

Lokakuussa toteutetussa RAKLI-KTI Toimitilabarometrissa kiinteistöalan ammattilaisten näkemykset kiinteistösijoitusten nettotuottovaatimuksista jatkoivat laskuaan. Helsingin keskustan prime-toimiston tuottovaade on nyt 3,6 prosenttia. Hyvälaatuisen helsinkiläisen asuntokiinteistön tuottovaatimus on vajonnut 3,2 prosentin alapuolelle.

Myös liikekiinteistöjen tuottovaateissa nähtiin selkeä notkahdus, mutta Helsingin keskustan toimisto- ja liikekiinteistön välinen tuottovaade-ero pysyi korkeana, lähes 0,8 prosenttiyksikössä.

Toimistovuokramarkkinoita leimaa epävarmuus. Yritykset miettivät tulevia työskentelymallejaan. Uusia vuokrasopimuksia on KTI:n toimitilavuokraseurannassa alkanut korona-aikana poikkeuksellisen vähän ja  vähäinen kysyntä on kohdistunut pääosin laadukkaisiin tiloihin.

Kuluvan vuoden maalis-elokuussa Helsingin keskustan uusia toimistovuokrasopimuksia kuvaava KTI:n vuokraindeksi nousi 1,9 prosenttia verrattuna edelliseen puolivuotisjaksoon ja peräti 4,9 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Vaikka Helsingin keskustan laadukkaiden toimistotilojojen neliövuokrat ovat pysyneet koko pandemian ajan 37 eurossa, tyhjän toimistotilan määrä on ydinkeskustassakin noussut merkittävästi. Muilla alueilla vuokrissa nähdään laskupaineita.

Vuokra-asuntoja valmistuu ennätysmäärä

Liiketilojen kysyntä on elpymässä osin toimistoja nopeammin. Liiketilojen käyttöasteet ovat pitäneet pintansa läpi korona-ajan. Vuokratasoissa on kuitenkin laskupaineita, kun perinteiset isot toimialat, etenkin muoti ja asusteet, vähentävät tilankäyttöään.

RAKLI-KTI Toimitilabarometrissa liiketilavuokrien kehitysodotukset olivat kaikilla alueilla laskusuuntaisia, mutta muutamaan edelliseen kyselyyn verrattuna selkeästi vähemmän negatiivisia.

Asuntovuokramarkkinoilla kysyntä on sitä vastoin kasvussa, ja vuokra-asuntorakentaminen pysyy vilkkaana. KTI:n seurannassa pääkaupunkiseudulle oli syyskuun lopun tilanteessa rakenteilla ennätysmäärä, yli 13 000 uutta vuokra-asuntoa kokonaan vuokrakäyttöön tulevissa rakennuksissa.

Kuluvana vuonna asuntoja on valmistumassa lähes 7 000, mikä ylittää viime vuonna tehdyn edellisen ennätyksen lähes 1500 asunnolla.

Tarjonnan nopea kasvu ja koronan myötä vaimentunut kysyntä hillitsevät vuokrien nousua. KTI:n pääkaupunkiseudun uusia vuokrasopimuksia kuvaava indeksi pysyi syyskuun 2020 ja 2021 välisenä aikana lähes ennallaan.

Korona-aikana vuokrien nousu on ollut muissa suurissa kaupungeissa, etenkin Tampereella ja Turussa, selkeästi pääkaupunkiseutua vahvempaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Talouden elpyminen näkyy kiinteistömarkkinoilla – Asunnot vetävät hyvin ja toimitilatkin ovat elpymässä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat