Kokeile kuukausi maksutta

Tämän hotellin valmistumista on odotettu jo 13 vuotta Oulun ytimessä – Valmistuuko rakennus ikinä?

”Oletusarvo oli, että paukkuja on ja yrittäjä pystyy hankkeen toteuttamaan”, sanoo pitkään Oulun kunnallispolitiikassa toiminut valtiopäiväneuvos Martti Korhonen (vas).

Oulun torihotelli loppuvuonna 2021. Kuva: Maiju Pohjanheimo

Kuinka pitkään voi kestää yhden hotellin valmistuminen? Ainakin 13 vuotta, jos oululaisilta kysytään.

Niin pitkään on odotettu torihotellin saamista keskeiselle paikalle Oulun Kauppatorilla. Tontille tehtiin suunnitteluvaraus teknologiayhtiö Uroksen pääomistajana toimivan Jyrki Hallikaisen perheen yhtiölle MPG Services oy:lle vuonna 2008. Rakentaminen käynnistyi vihdoin keväällä 2020, mutta valmista ei ole.

Keskeneräisellä työmaalla liikkuvat nosturit antavat toivoa marraskuun harmaudessa. Nostureissa aiemmin komeilleet Uroksen mainoskyltit on poistettu. Oulun poliisi epäilee yhtiötä törkeästä avustuspetoksesta, ja Helsingin käräjä­oikeus on määrännyt sen maksamaan yli kymmenen miljoonan edestä velkoja eri pankeille.

”Tikkuinen on ollut taival, ja se on koetellut huumorintajua useamman kerran”, sanoo Oulun yhdyskuntalautakunnan puheenjohtajana pitkään toiminut valtiopäiväneuvos ja oululainen kunnallispoliitikko Martti Korhonen (vas).

Kaupungin viimeisin hotellin valmistumiselle asettama aikaraja on vuoden 2022 kesäkuun lopussa. Työt kohteessa ovat keskeytyneet moneen otteeseen, ja kaupunki on perinyt yrittäjältä viivästysmaksuja jo lähes miljoonan euron edestä.

”Nyt hanke näyttää etenevän. Saa nähdä, mikä on lopputulema”, Korhonen sanoo.

Kaikki alkoi vuonna 2006, kun Veikko Lesonen, JOT Automationin myynnillä vuosituhannen vaihteessa rikastunut oululainen liikemies, halusi perustaa torille tapahtuma- ja majoitustilan.

Lesonen oli vastikään ostanut torin laidalta kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Petrellin talon ja perustanut siihen ravintoloita, joten torin kehittäminen oli hänellä vauhdissa.

Lesoselle tehtiin suunnitteluvaraus, mutta suunnitelmat muuttuivat, ja tontti päätyi laitettavaksi julkiseen hakuun.

Kun torihotellin tontista järjestettiin julkinen kilpailu 2008, Microcellin myynnillä vuonna 2003 rikastunut Hallikainen oli ainoa hakija ja tuli valituksi.

Käynnistyi asemakaavaprosessi, jota hidastivat valitukset. Valittajien joukossa oli alueen taloyhtiöitä ja yksityishenkilöitä, eikä hankkeessa heidän mielestään oikein mikään ollut hyvin. Kauppahallin viereen ei ylipäätään olisi saanut rakentaa mitään.

Tonttiasioissa yli 30 vuotta virkahenkilönä ollut Oulun kaupungingeodeetti Kaija Puhakka tuntee torihotellin vaiheet.

”Kaava sai lainvoiman vuonna 2013. Valitusprosessi ei muuttanut kaavan sisältöä” sanoo Puhakka.

Virastojen rattaissa eteni sen jälkeen rakennuslupa, ja kun se oli laillinen, tehtiin maanvuokrasopimus toukokuussa 2015.

Kaupunki antoi Hallikaisen yhtiölle neljä vuotta aikaa. Hotelli ja sen yhteyteen suunniteltu talvitori – tuulelta suojattu puolilämmin tila, jossa voidaan järjestää torimyyntiä ja muita tapahtumia – piti olla valmiina ja käytössä vuonna 2019.

Pitkää rakennusaikaa puolsivat maanalaisen pysäköinnin toteuttaminen sekä kaupungin vaatimus hiljentää rakentamista kesäaikaan kauppatorin toiminnan takia.

Rakentaminen ei kuitenkaan alkanut. Sen sijaan alkoivat erimielisyydet siitä, kuinka suuren hotellin paikalle saa tehdä.

Kaavan mukaan hotellissa sai olla vain kolme kerrosta, mutta Hallikainen haki ja saikin kaupungilta poikkeusluvan tehdä rakennukseen neljä kerrosta. Seuraavana vuonna Hallikainen haki lupaa viidennelle kerrokselle.

”Koettiin iltalypsyksi”, sanoo Martti Korhonen.

Viidennen kerroksen lupaamiselle ei ollut Korhosen mukaan edellytyksiä enää päättäjä- eikä virkakunnassakaan.

Torihotellista oli tulossa pieni, 130 huoneen yksikkö. Korhonen korostaa, että se oli tiedossa jo lähtiessä – haluttiin paikalle pieni, gasthaus-tyyppinen rakennus.

”Yrittäjä perusteli, että hotellissa olisi oltava 170 huonetta, että sillä olisi edellytyksiä toimia. Ehkä viivästymiseen vaikutti se, että hotelli oli operaattoreiden näkökulmasta liian pieni. Siitähän ei ole tietoa, onko hotellilla operaattoria tänäkään päivänä”, pohtii Korhonen.

Koska Hallikaisen hanke ei lähtenyt käyntiin, Korhosen johdolla yhdyskuntalautakunnassa sorvattiin vuonna 2017 sanktiot.

”Se oli välttämättömyys, koska ei sitä voinut enää seisottaa. Torialue ei voinut odottaa loputtomiin”, toteaa Korhonen.

Hotelli haluttiin maaliin, koska sen viereen kaavailtiin Allas Sea Pool -merikylpylää – samantyyppistä kuin Helsingin Katajanokalla. Sittemmin hanke meni jäihin korona­epidemian aikana.

Kun torihotellille annettu aikaraja vuonna 2019 umpeutui, kaupunki alkoi periä sopimussakkoa 50000 euroa vuodessa. Hallikaisen yhtiö on maksanut sen nyt kolmena vuotena peräkkäin.

Uusi aikaraja asetettiin vuoden 2020 loppuun, mutta koska valmista ei tullut siihenkään mennessä, maksuun kilahti 800 000 euron vakuusmaksu.

”Rakentaminen näytti epäsopuisalta. Piti laittaa ehtoja, koska näytti, ettei siitä mitään tule. Sokkeli ja kellarirakenteet on tehtynä, ja homma seisoo”, kuvaa Korhonen.

Valmistuuko hotelli viimein? Jos valmista ei ole kesäkuun lopussa, kaupunki on uhannut purkaa vuokrasopimuksen.

”Tekninen valmius on käsittääkseni se, että aikarajan saavuttaminen on mahdollista”, sanoo kaupungingeodeetti Puhakka.

”Hotellissa tehdään ulkopuolisia töitä. Sisätöiden tilanteesta meillä ei ole tietoa.”

Hotellia urakoiva rakennusliike SRV on Puhakan mukaan luvannut informoida kaupunkia, jos aikataulussa ei pysytä.

Jos haluaisi olla jälkiviisas, voisi Korhosen mukaan ajatella, että keskusteluja ehdoista olisi pitänyt käydä enemmän silloin, kun tontti on luovutettu.

”Oletusarvo oli, että paukkuja on, ja yrittäjä pystyy hankkeen toteuttamaan”, Korhonen toteaa.

Nyt kun Uroksen tilanne näyttää heikolta, torihotellin päällä on uusia synkkiä pilviä.

”Pitää yrittää olla ikuinen optimisti, että hanke menee maaliin. Toivottavasti on niin, että yhtiöt ovat erillisiä, rahoitukset selvät ja homma menee eteenpäin”, toivoo Korhonen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tämän hotellin valmistumista on odotettu jo 13 vuotta Oulun ytimessä – Valmistuuko rakennus ikinä?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat