Kokeile kuukausi maksutta

Valtio myy Alvar Aallon suunnitteleman kulttuurimonumentin kannattamattomana

Senaatti-Kiinteistöt on laittanut Kulttuuritalon myyntiin, koska sille ei löydy valtion kiinteistöstrategian mukaista käyttöä ja koska Kulttuuritalon toiminta on valtiolle taloudellisesti kannattamatonta.

Kulttuuritalolle aletaan etsiä uutta omistajaa.

Senaatti-kiinteistöt laittoi Kulttuuritalon ja kotitalousopettajalaitoksen myyntiin. Tarjouskilpailu on käynnistetty Kiinteistö Oy Helsingin Kulttuuritalon osakekannasta. Se koostuu kahdesta erillisestä rakennuksesta: Kulttuuritalosta ja entisestä kotitalousopettajaopistosta.

Kulttuuritalon suunnittelijana toimi Alvar Aalto, joka sai työhön kaikki taiteelliset vapaudet. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1955. Talo valmistui vuonna 1958. Rakentaminen suoritettiin pääosin vapaaehtoistyönä talkoovoimin.

Kulttuuritalosta tuli nimensäkin mukaisesti vuosikymmeniksi suomalaisen kulttuurin kehto. Siellä on esiintynyt kohtuullinen joukko nimekkäitä artisteja, musiikin puolelta esimerkiksi Radion sinfoniaorkesteri ja Jimi Hendrix.

Talo oli kansandemokraattisten järjestöjen omistuksessa 1990-luvun alkuun saakka. Nykyään talon omistaa valtio Senaatti-Kiinteistöjen kautta.

”Tavoitteenamme on löytää arvokkaalle ja historialliselle kiinteistölle omistaja, jolla on kyky ja resurssit kiinteistön ja sen toiminnan kehittämiseen,” toteaa Senaatin kiinteistökehityksen ja -myynnin johtaja Marko Härkönen.

Senaatti on laittanut Kulttuuritalon myyntiin, koska sille ei löydy valtion kiinteistöstrategian mukaista käyttöä ja koska Kulttuuritalon toiminta on valtiolle taloudellisesti kannattamatonta.

Kulttuuritalo suojeltiin valtioneuvoston päätöksellä vuonna 1989. Kotitalousopettajaoppilaitos puolestaan suojeltiin vuonna 2010 rakennussuojelulain nojalla. Tulevankin toimijan on kiinteistöjen jatkokehityksessään huomioitava rakennusten historialliset arvot.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Valtio myy Alvar Aallon suunnitteleman kulttuurimonumentin kannattamattomana”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat