Kokeile kuukausi maksutta

Vantaan Energia, Sweco ja Fira allianssisopimukseen biovoimalan toteutuksesta

Vantaan Energia, Sweco ja Fira ovat allekirjoittaneet projektiallianssisopimuksen kestopuubiovoimalan rakentamisesta Vantaan Energian Martinlaakson voimalaitokseen uudistamalla olemassa olevan laitoksen tekniikkaa.

Uusi voimala käyttäisi hyödykseen jätteeksi luokiteltavaa, kierrätykseen kelpaamatonta kyllästettyä puutavaraa. Martinlaakson hanke on osa Vantaan Energian suurempaa hankekokonaisuutta, jonka tavoitteena on fossiilisista polttoaineista luopuminen vuoteen 2026 mennessä ja eteneminen kohti hiilinegatiivisuutta vuoteen 2030 mennessä.

Uudistuksessa vanha kivihiilen polttoon tarkoitettu kattila korvataan arinakattilalla, joka on suunniteltu kyllästetyn puun lämpökäsittelyyn. Uusi kestopuubiovoimala on mitoitettu niin, että siellä voidaan käsitellä vuositasolla noin 60000 tonnia jätteeksi luokiteltavaa, kierrätykseen kelpaamatonta kyllästettyä puutavaraa. Jätepuun lämpökäsittelyn sivutuotteena syntyvä lämpöenergia voidaan hyödyntää energiantuotantoon ja suunniteltujen käsittelymäärien avulla tuottaa jopa 10 prosenttia Vantaan Energian kaukolämmön vuosituotannosta hyödynnettäväksi lähialueen lämpöverkoissa.

Hankkeen investointipäätös odottaa vielä ympäristölupaa, joka voitaisiin näillä näkymin saada kesän 2022 aikana. Rakennustyöt päästäisiin aloittamaan samana syksynä, ja tuotanto kestopuubiovoimalassa alkaisi vuoden 2024 alkupuolella.

Fossiiliset lämmönlähteet pyritään tulevaisuudessa korvaamaan uusiutuvilla energialähteillä, energian varastoinnilla ja jätteiden lämpökäsittelystä syntyvällä hukkalämmöllä. Tällä hetkellä kyllästetty puujäte joudutaan kuljettamaan Suomesta ulkomaille lämpökäsiteltäväksi. Kestopuubiovoimala mahdollistaisi puujätteen käsittelyn Suomessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vantaan Energia, Sweco ja Fira allianssisopimukseen biovoimalan toteutuksesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat