Kokeile kuukausi maksutta

Posiva hakee käyttölupaa ydinjätteen loppusijoituslaitokselle

Posiva on jo aiemmin saanut rakentamisluvan laitokselle. Kyseessä on maailman ensimmäinen ydinjätteen loppusijoituslaitos.

Käytetään brändikuvaa harkiten, niin ei kulu liian nopeasti

Posiva on jättänyt tänään valtioneuvostolle käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen käyttölupahakemuksen. Eurajoen Olkiluotoon sijoittuvaan laitokseen on tarkoitus varastoida Olkiluodon ja Loviisan viiden ydinvoimalaitosyksikön käytetty polttoaine,

Yhteensä laitokseen on tarkoitus varastoida 6 500 uraanitonnia. Varsinaisen loppusijoittamisen on tarkoitus alkaa kuluvan vuosikymmenen puolessavälissä.

Posiva on jo aiemmin saanut toimintaa varten kaksi periaatepäätöstä ja laitoksen rakentamisluvan. Työ- ja elinkeinoministeriö käsittelee käyttöluvan ja vie sen valtioneuvoston hyväksyttäväksi. Säteilyturvakeskus laatii siitä turvallisuusarvion ja valvoo laitoksen rakentamista ja käyttöönottoa.

Posivan toimitusjohtajan Janne Mokan mukaan käyttölupahakemuksen jättäminen on merkittävä askel ydinenergia-alalle.

”Voimme kaikki olla ylpeitä siitä, että ydinenergian käytön osapuolet Suomessa ovat toimineet pitkäjänteisesti ja vastuullisesti, ja Posivalla on edellytykset aloittaa käytetyn polttoaineen turvalliseksi osoitettu loppusijoitus ensimmäisenä maailmassa”, hän sanoo tiedotteessa.

Loppusijoituskonseptia on kehitetty yli 40 vuotta. Posivan kehitysjohtaja Tiina Jalosen mukaan siitä pyritään tekemään vientituote.

”Kehitämme edelleen konseptiamme teollisempaan suuntaan ja tuemme tytäryhtiömme Posiva Solutionsin visiota tehdä osaamisesta menestyvä suomalainen vientituote.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Posiva hakee käyttölupaa ydinjätteen loppusijoituslaitokselle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat