Kokeile kuukausi maksutta

Kotkaan suunnitellaan 100 miljoonan euron investointia vihreän vedyn tuotantolaitokseen

Kotkan Energia oy ja Nordic Ren-Gas oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä tuottavan Power-to-Gas-laitoksen toteutettavuussuunnittelusta.

Kotkan Energian hyötyenergialaitos.

Kotkan Energian hyötyvoimalaitoksen yhteyteen suunniteltu Power-to-Gas-laitos olisi elektrolyysiteholtaan yli 40 megawattia ja investoinnin kokonaissumma noin 100 miljoonaa euroa.

Nyt allekirjoitettu yhteistyösopimus on jatkoa yhtiöiden toteuttamalle tuotantolaitoshankkeen esiselvitykselle talvella 2022. Projektikehitysyhtiö Nordic Ren-Gas johtaa toteuttavuussuunnittelua, joka alkaa välittömästi. Toteutettavuussuunnittelu varmistaa tuotantolaitoksen teknisen ja kaupallisen toteutettavuuden ennen jatkosuunnittelua ja varsinaista investointipäätöstä.

Hankkeen luvitus, tekninen esisuunnittelu ja rahoitusjärjestelyt aloitetaan, kun toteuttavuusanalyysin tulokset ovat valmiina ja ne puoltavat hankkeen edistämistä. Laitoksen rakentaminen voisi alkaa vuoden 2024 aikana ja valmistua vuoden 2026 loppuun mennessä.

Power-to-Gas-prosessin raaka-aineet ovat hiilidioksidi, vesi ja uusiutuva sähkö. Kotkassa hiilidioksidi otetaan talteen Kotkan Energian hyötyvoimalaitoksen savukaasuista ja uusiutuva sähkö hankitaan pitkillä sopimuksilla uusista suomalaisista tuulivoimapuistoista. Prosessin lopputuloksena syntyy puhdasta nesteytettyä kaasupolttoainetta, jota voidaan käyttää raskaan tieliikenteen ajoneuvoissa biokaasun tapaan.

Nordic Ren-Gasilla on suunnitteilla lukuisia vastaavia hankkeita eri puolilla Suomea. Niitä on muun muassa Tampereella, Mikkelissä ja Lahdessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kotkaan suunnitellaan 100 miljoonan euron investointia vihreän vedyn tuotantolaitokseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat