Kokeile kuukausi maksutta

Hellekesinä sisälämpötilat nousevat uusissa rakennuksissa vaarallisen korkeiksi

Hellekesä voi aiheuttaa ennenaikaisia kuolemia. Tuore tutkimushanke selvittää rakennusten lämpötiloja ja etsii tehokkaita jäähdytyskeinoja.

Asumisterveysasetuksen mukaan kotien lämpötila ei saisi milloinkaan ylittää 32 astetta. Ikääntyneillä raja on 30 astetta. Kuvituskuva
Rakennusmääräysten mukaan uudet asuinrakennukset pitää Suomessa suunnitella niin, että 27 asteen lämpötilaa ei ylitetä enempää kuin 150 astetuntia kesän aikana. Astetunti tarkoittaa lämpötilan ja ajan tuloa, eli esimerkiksi kahden asteen ylitys viiden tunnin ajan on yhtä kuin 10 astetuntia.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Hellekesinä sisälämpötilat nousevat uusissa rakennuksissa vaarallisen korkeiksi”

  1. Tämä kehitys on ollut nähtävissä ja koettavissa. Ongelma on syntynyt osin myös paremman energiatehokkuuden ja erityisesti paremman rakennusvaipan tiiviyden mukana.

    Yksi merkittävä tekijä, josta ei ole juuri puhuttu, on rakennuksen massiivisuus. Mitä vähemmän rakennuksessa on massaa, sitä nopeammin lämpökuorma nostaa sisälämpötilat korkealle, ja sitä enemmän tarvitaan jäähdytystä tai muita suojautumistoimia. Tämä käy ilmi dynaamisista laskelmista selvästi.

    Muotia kun viime aikoina on ollut nimenomaan puhua entistä kevyemmän rakentamisen puolesta. Kaikkea hyvää ei valitettavasti saa samassa paketissa.

Viimeisimmät näkökulmat