Kokeile kuukausi maksutta

Näin tamperelainen taloyhtiö laittoi energiamenot kuriin – kaukolämmöstä maalämpöön ja hukka talteen

Tamperelainen 1970-luvun kerrostaloyhtiö päätti koronapandemiasta huolimatta laittaa liikkeelle energiaremontin, joka laajeni paljon suuremmaksi kuin kuviteltiin.

As oy Tammelan Keskuksessa on parannettu energiatehokkuutta lukuisissa eri remonteissa. Kuvassa Vesa Silvan, Mika Kuhalampi, Joni Raitanen, Ari Seppä ja Riitta Vähätalo. Kuva: Rami Marjamäki

Kerrostalon lämmönjakohuoneessa seisoo viisi maalämpöpumppua, jotka ovat taloyhtiön lämmitysjärjestelmän ydin. Ne pumppaavat maan uumenista energiaa, jolla lämmitetään sisätiloja ja käyttövettä. Sitä ei tosin näe, koska pumput on sijoitettu siististi uutuuttaan kiiltäviin kaappeihin.

Katolla kohoaa lisäksi kaksi henkilöauton kokoista laatikkoa, jotka pitävät sisällään uudet ilmanvaihto- ja lämmöntalteenottolaitteistot. Poistoilmasta saatavaa energiaa siirretään takaisin lämmönkeruujärjestelmään, mistä maalämpöpumput ottavat sen talteen.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Näin tamperelainen taloyhtiö laittoi energiamenot kuriin – kaukolämmöstä maalämpöön ja hukka talteen”

Viimeisimmät näkökulmat