Kokeile kuukausi maksutta

SRV:n Sipola: ”Näemme ennen kaikkea asuntorakentamisen puolella merkittävänkin jyrkän jarruttamisen”

SRV:n asuntorakentamisessa sekä liikevaihto että liiketulos kasvoivat kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä viime vuoden vastaavasta ajasta. Näkymä asuntorakentamisen markkinatilanteeseen on kuitenkin yhtiön mukaan melko synkkä.

Saku Sipola

Yhtiön asuntorakentamisen liikevaihto oli kolmosneljänneksellä 88,6 miljoonaa euroa, kun se oli vuosi sitten 72,8 miljoonaa euroa. Asuntopuolen liikevoitto koheni 4,7 miljoonaan euroon 1,6 miljoonasta. Yhtiöllä tuloutui kolmosneljänneksellä 124 omaperusteista asuntoa, kun vuosi sitten niitä tuloutui 48.

”Arvioimme markkinatilanteen vaikeutuvan. Näemme ennen kaikkea asuntorakentamisen puolella merkittävänkin jyrkän jarruttamisen. Takana on tietenkin paitsi tämä inflaatio, niin kasvaneet korot ja joissakin tilanteissa myös korkojen myötä nousseet sijoittajien tuottovaateet ja ehkä myös sijoittajien yleinen epävarmuus siihen, millä lailla etenkin pidempiin hankkeisiin tässä ajassa sitoutua. Ydinkysymykseksi jää tietenkin, kuinka kauan tällainen markkinakehitys jatkuu”, toimitusjohtaja Saku Sipola sanoi yhtiön tulosinfossa.

”Markkinatilanteen heikkeneminen on näkynyt myös tilauskantamme kehityksessä, mutta meillä on edelleen ihan vahvoja odotuksia tilauskannan kehityksen suhteen tästä eteenpäin.”

SRV:n tilauskanta painuikin rajusti, sillä se oli kauden lopussa 717,1 miljoonaa euroa, kun se oli viime vuoden vastaavaan aikaan 1038,2 miljoonaa euroa. Myös tilauskannan selvä kutistuminen johtui pääasiassa asuntorakentamisesta. Asuntorakentamisen tilauskanta sukelsi 205,6 miljoonaan euroon vertailuajan 471,9 miljoonasta. Yhtiö kertoi jopa lykänneensä joidenkin omaperusteisten asuntokohteidensa aloituksia inflaation ja heikentyneen kysynnän takia.

”Toimitilojen tilauskanta on kuitenkin kohtuullisen hyvin pitänyt pintansa. Noin 500 miljoonan euron paikkeilla on toimitilojen osalta pyöritty koko tämä kulunut 12 kuukautta. Valitettavasti laskupuoli löytyy asuntopuolelta. Markkinoiden hiljentyminen ja haasteet näkyvät tässä”, talous- ja rahoitusjohtaja Jarkko Rantala kertoi infossa.

Kannattavuuskehityksen näkökulmasta positiivista SRV:n tuloksessa oli se, että yhtiö kertoi onnistuneensa inflaation hallinnassa.

”Olemme tästä nopeasti kehittyneestä inflaatiotilanteesta huolimatta kyenneet hallitsemaan kustannusten nousua ja ennen kaikkea materiaalien saatavuutta eli pitämään työmaat suunnitellusti käynnissä. Mitään isompia aikatauluviiveitä ei ole päässyt syntymään, vaikka matkan varrella on joissakin materiaaleissa ollut toimitushaasteitakin”, Sipola sanoi.

Toisaalta Sipola myönsi, että kaikkien hankkeiden kustannusarviot eivät ole sellaisinaan toteutuneet, mikä on osaltaan rasittanut yhtiön tulosta.

Lue lisää yhtiön tuloksesta tästä. Yhtiö aloitti myös muutosneuvottelut. Lue niistä tästä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SRV:n Sipola: ”Näemme ennen kaikkea asuntorakentamisen puolella merkittävänkin jyrkän jarruttamisen””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat