Kokeile kuukausi maksutta

Tutkimus: Radonpitoisuuden pudotus näkyisi selvästi myös syöpätilastoissa

Pelkästään korkeimpien radonpitoisuuksien alentaminen ei riitä tutkimuksen mukaan vähentämään sen haittoja. Radonpitoisuuksia tulisi pudottaa kaikissa asunnoissa ja helpointa se olisi jo rakentamisvaiheessa.

Radonsäteily on Suomessa sisäilmariesa, joka liian suurina pitoisuuksina aiheuttaa mm. keuhkosyöpää.

Suomessa voitaisiin estää vuosittain 100–170 keuhkosyöpää, jos kaikkien asuntojen radonpitoisuudet pystyttäisiin alentamaan hyvin matalalle tasolle  eli 25 Bq neliömetrillä. Tämä vastaisi 3–8 prosenttia kaikista keuhkosyövistä.

Tiedot ilmenevät Säteilyturvakeskuksen ja Tampereen yliopiston uudesta tutkimuksesta. Sen taustana ovat Säteilyturvakeskuksen aiemmat laajat selvitykset Suomen asuntojen radonpitoisuuksista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keräämät tupakointitiedot sekä Syöpärekisterin keuhkosyöpäluvut.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tutkimus: Radonpitoisuuden pudotus näkyisi selvästi myös syöpätilastoissa”

Viimeisimmät näkökulmat