Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

Pieniä asuntoja ei kannata tuomita suoralta kädeltä

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset
Kuuntele juttu

Uusien, sääntelemättömien asuntojen keskineliöhinta oli syksyllä Helsingissä 7446 euroa, kertoo Rakennuslehden ja STH-Groupin toteuttama selvitys (Rakennuslehti 9.11.). Se on hirmuinen summa rahaa. Pieni 30 neliön asunto maksaa siis keskihinnalla laskettuna lähes 225000 euroa. 80 neliön perheasunnon hinta nousee helposti yli puolen miljoonan.

Kun suomalaisen keskipalkka on vajaat 3400 euroa kuukaudessa, on helppo aavistaa, että pääkaupunkiseudulla moni asunnonostaja yrittää toteuttaa asuntounelmansa mahdollisimman vähillä neliöillä.

Neliöhintojen nousulle on useita syitä. Rakennuttajat ja kiinteistösijoittajat muistuttavat, että esimerkiksi Helsingissä kerrostaloasunnolle voi kertyä hintaa jopa 2500 euroa neliöltä ennen kuin rakentamista on edes aloitettu. Tämä johtuu tonttien hinnoista ja esimerkiksi pysäköinti- ja jätejärjestelmävaatimuksista.

Muut hintapaineet liittyvät muutaman vuoden kestäneeseen rakennusbuumiin. Sitä on lietsonut sijoittajien kova innostus asuntoihin ja esimerkiksi suurten taloyhtiölainojen yleistyminen. Ja kun kysyntää ja intoa on paljon, rakennusala on pyörinyt hyvillä kierroksilla, mikä helposti nostaa tuotteiden ja työvoiman hintaa.

Buumin kiinnostava ilmiö on ollut rakentamisen keskittyminen pieniin asuntoihin. Niille on siis ollut sijoittajakysyntää, ja toisaalta kalliiden asuntohintojen aikana kuluttajaostajien tai vuokralaisten rahat eivät riitä niin moniin neliöihin kuin ehkä olisi tarvetta tai tottumusta.

Pieniä asuntoja on arvosteltu julkisuudessa välillä reippaastikin. Yksisilmäisesti kehitystä ei kuitenkaan kannata tuomita. Asuntomarkkinat kaipaavat innovaatioita, jotka tuovat erilaisia mahdollisuuksia erilaisille asiakkaille. Pienet, jopa minikokoiset asunnot ovat osalle kuluttajista oma valinta, jossa korostuvat esimerkiksi yhteisöllisyys ja muut arvot. Kun asuntovalinta on harkittu eikä vain pakon sanelema, ei siinä ole moitittavaa. Päinvastoin. Markkinoille kaivataan nyt vaihtoehtoja – pieniä ja isoja, halpoja ja kalliita – ja niitä rakennusalan kannattaa kehitellä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pieniä asuntoja ei kannata tuomita suoralta kädeltä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat

Tapio Kivistöhttps://www.rakennuslehti.fi/kirjoittajat/tapio-kivisto/