Ostaja vaati korvauksia purkamansa omakotitalon virheistä
Korkein oikeus hylkäsi perjantaina lohjalaisnaisen kanteen, joka koski hänen ostamansa omakotitalon virheitä. Nainen vaati kiinteistön myyneiltä espoolaisilta yhteensä vajaan 130 000 euron hinnanalennusta ja vahingonkorvausta.

KKO katsoi päätöksessään, että nainen menetti oikeutensa vedota virheellisyyksiin, kun hän ei ilmoittanut niistä kohtuullisessa ajassa. Myyjät saivat ilmoituksen virheistä vasta kun ostaja oli purkanut rakennuksen ja uusi talopaketti oli pystytysvaiheessa.
Nainen osti tontin rakennuksineen vuoden 2002 maaliskuussa 145 000 eurolla. Myöhemmin hän vaati myyjinä olleilta mieheltä ja naiselta tuntuvaa hinnanalennusta sekä vahingonkorvausta.
Naisen mielestä rakennus ei ollut sellainen kuin oli sovittu. Omakotitalossa oli useita laatuvirheitä, jotka koskivat muun muassa kattotuoleja, makuuhuoneen lattian korjausta ja talon paalutusta. Talon saattamiseksi asumiskelpoiseksi rakennus oli ostajan mukaan välttämätöntä remontoida tai purkaa.
Uusi talopaketti jo pystytysvaiheessa
Ostaja katsoi, että myyjät antoivat rakennuksen kunnosta ja rakenteista väärää tai puutteellista tietoa. He syyllistyivät ostajan mielestä sopimusrikkomukseen ja olivat korvausvelvollisia aiheuttamastaan vahingosta.
Myyjät kertoivat, ettei heille suotu mahdollisuutta tutustua väitettyihin virheisiin tai keskusteluun siitä, miten ja mihin hintaan virheellisyyksiä voisi korjata. Espoolaisten miehen ja naisen mukaan ostaja oli ollut myyjiin yhteydessä virheistä vasta saman vuoden joulukuulle päivätyllä kirjeellä eli noin puoli vuotta virheiden havaitsemisen jälkeen. Tällöin entinen rakennus oli jo purettu ja uusi talopaketti pystytysvaiheessa.
Käräjäoikeus katsoi vuonna 2005 antamassaan välituomiossa, että ostaja oli saanut tiedon virheistä jo kesän 2002 aikana ja niistä oli ilmoitettu liian myöhään.
Ostaja väitti, ettei hän virheiden vähitellen paljastuessa ymmärtänyt reklamaation merkitystä, mutta käräjäoikeus ei pitänyt väitettä kyseisessä tapauksessa uskottavana.
Asia eteni hovioikeuteen, joka pysytti käräjäoikeuden ratkaisun. Korkein oikeus totesi kantanaan, etteivät myyjät menetelleet kunnianvastaisesti ja arvottomasti tai törkeän huolimattomasti. KKO:n mukaan nainen menetti oikeutensa vedota kanteessa väitettyihin kaupan kohteiden virheisiin, kun hän laiminlöi oikea-aikaisen virheilmoituksen.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Ostaja vaati korvauksia purkamansa omakotitalon virheistä”