Kokeile kuukausi maksutta

Lemminkäinen lyttää Kilpailuviraston väitteet asfalttijutussa

Rakennusyhtiö Lemminkäinen tyrmää lähes kokonaan Kilpailuviraston vaatimukset asfalttikartellijutussa. Yhtiön mukaan asfalttiurakoiden jakautuminen tietyille yrityksille ei johtunut ennalta tehdyistä sopimuksista, vaan muun muassa pienistä markkinoista.

Rakennusyhtiö Lemminkäinen tyrmää lähes kokonaan Kilpailuviraston vaatimukset asfalttikartellijutussa. Yhtiön mukaan asfalttiurakoiden jakautuminen tietyille yrityksille ei johtunut ennalta tehdyistä sopimuksista, vaan muun muassa pienistä markkinoista.

image

-Suurin osa Suomen kunnista on pieniä, mikä merkitsee myös urakoiden pienuutta. Markkinoilla ei voi kannattavasti toimia monta yrittäjää. Kun yksi yrittäjä on sijoittunut johonkin kuntaan, hän on usein löytänyt myös edullisen tavan toimia ja saa jatkosopimuksia sinne, yhtiön entinen asfalttiyksikön johtaja Matti Kokko kertoi korkeimmassa hallinto-oikeudessa keskiviikkona.

Kilpailuviraston mukaan Kokko oli yksi keskeinen hahmo kartellissa, joka jakoi asfalttimarkkinoita eri puolilla Suomea vuosina 1994-2002. Sittemmin eläkkeelle jäänyt Kokko sanoo itse, ettei koskaan Lemminkäisessä tiennyt mistään lainvastaiseen toimintaan viittaavasta.

-Minun havaintojeni mukaan sellaista ei ole tapahtunut. Väitteet töiden jakamisesta ennalta, painostuspuheluista ja korvausvelvollisuuksista eivät pidä paikkaansa, Kokko sanoi.

Korkein hallinto-oikeus jatkoi jutun suullista käsittelyä keskiviikkona kolmatta päivää. Kokon lisäksi todistajana kuultiin laskentapäällikkö Pekka Tammea Lemminkäisestä.

Yhtiö maksaisi kolme miljoonaa

Markkinaoikeus tuomitsi toissa vuonna Lemminkäisen ja kuusi muuta asfalttiyhtiötä yhteensä 20 miljoonan sakkoihin kartellista. Kilpailuvirasto vaati Lemminkäiselle lähes 70 miljoonan euron sakkoja, mutta markkinaoikeus tuomitsi 14 miljoonan euron rapsut.

Lemminkäinen ei valittanut korkeimpaan hallinto-oikeuteen kaikista markkinaoikeuden päätöksistä. Päätös on lainvoimainen valtion vuosina 1999-2000 tilaamien urakoiden sekä joidenkin kuntien ja yksityisten tilaamien urakoiden osalta.

Kilpailuvirasto hakee Lemminkäisen sakkoihin KHO:sta roimaa korotusta, mutta Lemminkäisen mielestä summaa pitäisi alentaa. Sen mukaan sopiva seuraamusmaksu olisi korkeintaan kolme miljoonaa euroa, koska markkinaoikeuden toteamalla lainvastaisella toiminnalla ei ollut Kilpailuviraston esittämiä vahingollisia vaikutuksia.

Jutun puinti jatkuu korkeimmassa hallinto-oikeudessa vielä torstaina, jolloin vuorossa ovat loppulausunnot. Asiaa koskeva ratkaisu saadaan KHO:sta todennäköisesti syksyllä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lemminkäinen lyttää Kilpailuviraston väitteet asfalttijutussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat