Järvenpään urheiluhallin rakennesuunnittelussa oli puutteita

Pääosin salibandyn pelaamiseen käytetyn urheiluhallin katto romahti Järvenpäässä 23. helmikuuta. Hallissa olleista 15 henkilöstä kaksi loukkaantui lievästi. Onnettomuustutkintalautakunnan mukaan rakennesuunnittelussa oli tehty virheitä aliarvioimalla kuormia, yliarvioimalla kestävyyksiä ja käyttämällä matalalle ristikolle huonosti soveltuvaa ristikkoanalogiaa.

Pääosin salibandyn pelaamiseen käytetyn urheiluhallin katto romahti Järvenpäässä 23. helmikuuta. Hallissa olleista 15 henkilöstä kaksi loukkaantui lievästi. Onnettomuustutkintalautakunnan mukaan rakennesuunnittelussa oli tehty virheitä aliarvioimalla kuormia, yliarvioimalla kestävyyksiä ja käyttämällä matalalle ristikolle huonosti soveltuvaa ristikkoanalogiaa.

Lautakunnan raportin mukaan vuonna 2001 valmistuneen hallin suunnittelussa oli jäänyt mitoittamatta pilarin ja kattokannattajan välinen liitos. Myös kattokannattajan diagonaalien ja paarteiden välisten hitsausliitosten ja putkipalkin ainesvahvuuden mitoittaminen oli puutteellista.

Sortumaan johtanut vaurioituminen alkoi muodonmuutoksina pääkannattajakehän eri osissa. Vaurioituminen jatkui siten, että pääkannattajan diagonaaleja leikkautui irti alapaarteen pinnasta. Rakennuksen sortuminen johtui todennäköisesti diagonaalien liian suurista rasituksista, joita lisäsi putkipilarien sisäpaarteiden kokoon painuminen.

Liitosten liian pieni kestävyys ja rasitukset pääkannattajan diagonaalisauvoissa aiheuttivat ohutseinäisen alapaarreputken pinnan irtileikkautumisen niissä kohdissa, joissa diagonaali liittyi alapaarteen jatkoksen viereen eikä paarteen pinta joustanut ja toiminut sitkeästi. Sitkeästi toimiva rakenne ei välttämättä sorru, mutta näin suunnitellussa rakenteessa yhdenkin liitoksen vaurioituminen ja irtoaminen laajenee laajamittaiseksi sortumaksi.

Hitsausliitoksissa havaittiin puutteita, mutta niillä ei ollut suoranaista vaikutusta tapahtumaan.

Järvenpään teräshallin on toimittanut Nordic Hall Oy.

Onnettomuustutkintakeskus vetää kattovauriot yhteen

Onnettomuustutkintakeskus asetti maaliskuun alussa tutkintalautakunnan tutkimaan Järvenpään tapahtunutta. Seuraavien viikkojen aikana tapahtui useita muita kattovaurioita, joita päätettiin käsitellä samassa tutkinnassa.

Järvenpään väliraportti on osa myöhemmin valmistuvaa kokonaisuutta, jossa kaikki käsiteltävänä olevat tapaukset vedetään yhteen. Tärkein osa tutkintakokonaisuutta tulee olemaan turvallisuussuositukset, joita toteuttamalla vastaavanlaisia tapauksia voitaisiin välttää. Tutkinnan tarkoituksena on turvallisuuden parantaminen.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Järvenpään urheiluhallin rakennesuunnittelussa oli puutteita”

  1. Näyttäisi siltä että fise-pätevä suunnittelija ei ehkä ole noudattanut järjestön eettisiä ohjeita. Fisen sivuilta löytyy että tarvittaessa fise-pätevyys voidaan peruuttaa kokonaan tai määräajaksi. Mietitäänkö Fisessä tälläisia asioita vai keskitytäänkö pelkästään hakemuksilla rahastamiseen?

Vastaa