Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

Ara laati omat asuntopoliittiset linjauksensa hallitusohjelmaa varten

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) on laatinut viisi kohtaa sisältävän asuntopoliittisen linjanvedon, jonka huomioimista Ara pitää tärkeänä seuraavassa hallitusohjelmassa. Linjauksen viisi kohtaa ovat: kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon lisääminen, asumisen kehittämistoiminnan tehostaminen, asuinalueiden eriytymisen hillitseminen, kuntien ja valtion työnjako sekä avustusjärjestelmien yksinkertaistaminen, valtion asuntorahaston (VAR) asema.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) on laatinut viisi kohtaa sisältävän asuntopoliittisen linjanvedon, jonka huomioimista Ara pitää tärkeänä seuraavassa hallitusohjelmassa. Linjauksen viisi kohtaa ovat: kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon lisääminen, asumisen kehittämistoiminnan tehostaminen, asuinalueiden eriytymisen hillitseminen, kuntien ja valtion työnjako sekä avustusjärjestelmien yksinkertaistaminen, valtion asuntorahaston (VAR) asema.

Kuuntele juttu

1) Kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon lisääminen

Normaalin kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon rajoitusten ja tuen kokonaisuuden tulee olla sellainen, että vuokra-asuntorakentamiseen on nykyistä enemmän kiinnostusta erityisesti Helsingin seudulla ja muissa kasvukeskuksissa. Yleishyödyllisyyssäädöksiä on muutettava vähintään niin sanotun yleishyödyllisyystyöryhmän ehdottamalla tavalla ja samanaikaisesti korkotukilainaehtoja on parannettava sekä niihin liittyviä rajoitusaikoja lyhennettävä.

Erityisryhmien investointiavustuksissa on säilytettävä vähintään nykyinen taso (110 milj. euroa), jotta voidaan vastata ikääntymisen tuomiin haasteisiin ja jatkaa kalliin laitoshoidon purkamista, toteuttaa kehitysvammaisten asumisohjelmaa ja pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman jatkoon liittyviä toimenpiteitä. Nykyiselläkin valtuustasolla hankehakemuksia on lähes kaksi kertaa enemmän kuin avustuksia voidaan myöntää.

Jatketaan valtion ja kuntien välisiä aiesopimuksia Helsingin seudulla ja laajennetaan niiden käyttöä muihin kasvukeskuksiin. Liitetään kunnallistekniikka- ja käynnistysavustuksen saaminen aiempaa voimakkaammin sopimuksen toteuttamiseen ja mahdollistetaan kunnallistekniikka-avustuksen käyttö myös täydennys- ja muutosalueiden rakentamisessa. Kuntia tulisi kannustaa tai velvoittaa laatimaan suunnitelma riittävän tonttitarjonnan turvaamiseksi sekä kohtuuhintaiseen vuokra-asuntotuotantoon että muuhun asuntotuotantoon.

2) Asumisen kehittämistoiminnan tehostaminen

Aralla tulee olla käytettävissään vähintään nykyisen suuruinen (700 000 euroa/vuosi) kehittämisraha, jotta tällä hallituskaudella aloitettua ja viraston tehtäviin säädösten perusteellakin kuuluvaa asumisen kehittämistoimintaa voidaan jatkaa. Aran roolia asumisen tutkimus- ja kehittämishankkeiden koordinoinnissa ja tulosten jalkauttamisessa vahvistetaan.

Valtion tulee kasvattaa rooliaan koerakentamisen edistämisessä kehittämällä korkotukeen yhdistettävä avustus Ara-kohteiden koerakentamisinvestointeihin.

Energiatehokkuuden edistämiseksi tulisi ottaa käyttöön käynnistysavustus, joka kohdentuisi passiivi- tai nollaenergiatasoisena toteutettaviin hankkeisiin.

Vakiinnutetaan asumisneuvonta säätämällä siitä laissa ja osoitetaan siihen riittävät voimavarat. Nykyään asumisneuvojia on arviolta noin 200 ja toiminta on koettu hyödylliseksi niin asukkaiden, vuokranantajien kuin kuntien sosiaali- ja asuntotoimen kannalta. Kustannusarviot ja -laskelmat asunnottomuudesta ja muusta vastaavasta syrjäytymisestä yhteiskunnalle aiheutuvista kustannuksista puoltavat asumisneuvontatyön jatkamista ja laajentamista.

3) Asuinalueiden eriytymisen hillitseminen

Asuinalueiden ja talojen eriytymistä huonoihin ja hyviin on torjuttava määrätietoisesti ja Ara-asuntoihin kohdistuvaa asukasvalintaa ei tule muuttaa niin, että se lisää segregaatiota.

Väestöltään vähenevien alueiden asumisen kehittämistä liittyen myös valtion aravalainasaatavien turvaamiseen ja riskienhallintaan tulee jatkaa niin sanotun Akku-työryhmän ehdotusten pohjalta. Lisäksi edistetään kuntien asuntostrategista suunnittelua ja asuntokannan uudistamista yhteistyössä kuntaliiton kanssa.

4) Kuntien ja valtion työnjako sekä avustusjärjestelmien yksinkertaistaminen

Tarkennetaan kuntien ja valtion roolia Ara-asuntoihin sekä erilaisiin avustuksiin liittyvissä toimeenpano, valvonta ja ohjaustehtävissä.

Lisätään kuntien välistä yhteistyötä asuntotoimen tehtävien osalta.

Selvitetään korjaus- ja energia-avustusjärjestelmän yksinkertaistamista tavoitteena lisätä myös keskeisten tukimuotojen pitkäjänteistä käyttöä. Korjaus- ja energia-avustuksilla on tärkeä merkitys muun muassa energiatehokkuutta parantavissa investoinneissa sekä hissien rakentamisessa ja korjaamisessa. Avustuksia on perusteltua käyttää myös jatkossa. Selvitetään nykymuotoisesta terveyshaitta-avustusjärjestelmästä luopumista ja sen korvaamista muulla järjestelmällä. Nykyinen terveyshaittajärjestelmä ei ole tehokas tapa auttaa ongelmiin joutuneita kotitalouksia.

5) Valtion asuntorahaston (VAR) asema

Talousarvion ulkopuolinen Valtion asuntorahasto on säilytettävä. Talouden suhdannevaihtelut heijastuvat asuntoinvestointeihin voimakkaammin kuin muuhun talouteen ja tältä osin asuntorakentamisen tukipolitiikan on perusteltua toimia joustavasti myös jatkossa. Pääosin talousarvion ulkopuolisen rahaston kautta toteutetut elvytystoimenpiteet toimivat nopeasti ja tehokkaasti vuosina 2009-2010 ja estivät asuntorakentamisen romahtamisen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Ara laati omat asuntopoliittiset linjauksensa hallitusohjelmaa varten”

  1. Rakennuslehden mukaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) laati omat asuntopoliittiset linjauksensa hallitusohjelmaa varten. ”Linjauksen” toinen kohta koskee asumisen kehittämistoiminnan tehostamista. Kohta kuuluu:

    ”Aralla tulee olla käytettävissään vähintään nykyisen suuruinen (700 000 euroa/vuosi) kehittämisraha, jotta tällä hallituskaudella aloitettua ja viraston tehtäviin säädösten perusteellakin kuuluvaa asumisen kehittämistoimintaa voidaan jatkaa. Aran roolia asumisen tutkimus- ja kehittämishankkeiden koordinoinnissa ja tulosten jalkauttamisessa vahvistetaan.”

    Voi herra varjele! Kyllä tämä meidän Ara osaa vaatia veronmaksajien rahoja huuhaa-puuhasteluunsa. Mitä Aran kehiitämistoiminta on ollut tähän asti? Ei mitään! Aralla oli kehittämispäällikkökin, joka on juuri jäänyt eläkkeelle? Mitä hän kehitti? Onko kellään tietoa?

    Valtion tarkastusviraston täytyy tarkasti valvoa tämän viraston toimintaa.

    1. Viestiketjussa ”Aran toimintaan selkeyttä” on lainattu mediasta löydettyjä tietoja ARA:sta

      rakennuttaja ystävällistä.

      Sunnuntain Helsingin sanomissa oli 13.3. 2011 sunnuntaidebatti, otsikolla ”Asumisoikeusasukkaat ansaitsevat paremman omaisuuden suojan.” Valvova viranomainen ARA ei ole valvonut asukkaiden etuja.”

      ”Keskusrikospoliisi epäilee valtakunnanoikeuden varajäsentä lahjusrikoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä Nuorisosäätiössä, kertoo Verkkouutiset. Epäilty on Nuorisosäätiön varajäsenenä toiminut varatuomari Timo Reina.
      Reina on toiminut pääministerin Mari Kiviniemen (kesk.) valtiosihteerinä tämän ollessa kuntaministerinä. Viime syksystä saakka hän on työskennellyt Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n hallintojohtajana.”

      Reina erosi valtiosihteerin toimesta samoihin aikoihin kun paljastui, että keskusrikospoliisi epäilee häntä lahjuksen antamisesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

      Voiko ARA:an ja virkamiehiin luottaa. Ovatko yleishyödyllisten yhteisöjen valvonta ja ohjaus ollut asianmukaista. Tästä tulee mieleeni AVAIN Asumisoikeus Oy:n omistusjärjestelyt ja Nuorisosäätiön tarkastusraportti.
      Tässä linkki:
      http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2010/09/1188818

      Herää kysymys onko ARA oikea viranomainen laatimaan asuntopoliittiset linjaukset hallitusohjelmaa varten ?

      1. ”Aralla tulee olla käytettävissään vähintään nykyisen suuruinen (700 000 euroa/vuosi) kehittämisraha, jotta tällä hallituskaudella aloitettua ja viraston tehtäviin säädösten perusteellakin kuuluvaa asumisen kehittämistoimintaa voidaan jatkaa.”

        Ara haluaa kehittää toimintaansa ja saada valtaa. Maamme valtamediat eivät ole riittävästi uutisoineet ARA:n valvonnan ja ohjauksen puutteellisuuksia. ”Ara:n linjaus hallitusohjelmaa varten on askel virkamies diktatuuriin.
        Kyllä 700.000 € määrärahalla vuosittain rakennuttajien kanssa voi asioita kehitellä.

        Tässä lainaus toisesta viestiketjusta:

        ”(Wikipedian mukaan diktatuuri-sana tarkoittaa perusmerkityksessään diktaattorin rajattomaan vallankäyttöön perustuvaa hallitusmuotoa. Diktatuuri voi myös tarkoittaa yleisesti hallintomuotoa, jolle on ominaista opposition tukahduttaminen sekä sananvapauden tai muiden perinteisten demokraattisten vapauksien rajoittaminen.)

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat