Kokeile kuukausi maksutta

Pisara-radan yleissuunnitelma ja YVA lähtivät lausunnoille

Helsingin kantakaupungin alittavaksi suunnitellun Pisara-radan yleissuunnitelma ja ympäristönvaikutusten arviointi (YVA) on lähetetty lausunnoille. Lausuntoja pyydetään laajasti hankkeen vaikutuspiiriin kuuluvilta tahoilta. Liikennevirasto tekee päätöksen yleissuunnitelman hyväksymisestä annettujen lausuntojen perusteella. Yleissuunnitelma ja YVA tehtiin Liikenneviraston ja Helsingin kaupungin yhteisenä suunnitteluhankkeena.

Helsingin kantakaupungin alittavaksi suunnitellun Pisara-radan yleissuunnitelma ja ympäristönvaikutusten arviointi (YVA) on lähetetty lausunnoille. Lausuntoja pyydetään laajasti hankkeen vaikutuspiiriin kuuluvilta tahoilta. Liikennevirasto tekee päätöksen yleissuunnitelman hyväksymisestä annettujen lausuntojen perusteella. Yleissuunnitelma ja YVA tehtiin Liikenneviraston ja Helsingin kaupungin yhteisenä suunnitteluhankkeena.

Maanalainen Pisara-rata kulkee Helsingin keskustan kautta. Pisara on osa kaupunkiliikenteen rataa, joka yhdistää Keravan suuntaan kulkevan pääradan raiteet Kirkkonummen suuntaan kulkevan rantaradan raiteisiin. Toteutusvaihtoehtoja on kaksi: lyhyt ja pitkä, joissa on 3-5 tunneliasemaa. Niiden kautta matkustajilla on huomattavasti nykyistä paremmat yhteydet Helsingin keskustan eri kohteisiin ja vaihtoyhteydet muuhun joukkoliikenteeseen.

Hankearvioinnissa lyhyt Pisara-rata, jossa tunnelirata yhtyy Pasilan aseman eteläpuolella nykyisiin kaupunkiradan raiteisiin, on taloudellisesti ja toiminnallisesti kannattavin vaihtoehto. Pisara-radan eri vaihtoehtojen vertailuvaihtoehtona on Pasilaan rakennettava terminaali. Pisara-radan kannattavimman vaihtoehdon arvioidut kustannukset ovat noin 750 miljoonaa euroa toteutusajankohdan 2019 arvioidussa kustannustasossa. Hyötykustannussuhde on erittäin hyvä (1,5).

Hanke on vaativa, joten seuraava lainmukainen suunnitteluvaihe eli ratasuunnitelman laatiminen ja rakennussuunnittelu kannattaa yhdistää. Tällä tavoin varmistetaan hankkeen kustannusarvion luotettavuus. Samalla kannattaa suunnitella keskustan, Hakaniemen ja Töölön asemat, jotka ovat kaupallista toimintaa tukevia maanalaisia tiloja. Tämän vaiheen suunnittelukustannukset ovat noin 40 miljoonaa euroa. Suunnittelu vaatii noin kolme vuotta. Sen jälkeen päätös radan toteuttamisesta voidaan tehdä.

Vaikka Pisara-rata tehdään kaupunkiratana, palvelee se koko rautatieliikennejärjestelmää, koska se vapauttaa kaupunkiliikenteen raiteita kaukoliikenteen tarpeisiin. Helsingin päärautatieasema on jo nykyisillä liikennemäärillä tukkoinen. Junaliikennettä ei voi lisätä ilman Pisara-rataa tai uutta Pasilan henkilöliikenteen pääteasemaa, joka tulisi nykyisten laitureiden länsipuolelle kahteen kerrokseen.

Pisara-rata edellyttää Pasilan nykyisten raiteistojen tasoon rakennettavaa läntistä laituriraidetta, joka on välttämätön jo nykyisen liikenteen häiriöiden vähentämiseksi. Se on toteutettava erillisenä hankkeena osana Keski-Pasilan aloituskorttelin rakentamista.

Pisara-radan suunnitteluhankkeen aineisto on nähtävillä Liikenneviraston internetsivuilla. Aineistoon pääsee tästä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pisara-radan yleissuunnitelma ja YVA lähtivät lausunnoille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat